Helyi közélet

2017.04.10. 04:15

Gyógynövényekben a segítség!

fenyvesi

A közelmúltban Szabó György – Gyuri bácsi –, a „bükki füvesember” a megyeszékhelyre látogatott, ahol a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban egy másfélórás előadással vezette be nagy létszámú hallgatóságát tanításának, tevékenységének lényegébe. „Mindenki Gyuri bácsija” azzal a céllal járja az országot, hogy rávilágítson embertársainak arra: mindenkinek törődnie kellene az egészségével, s azt vallja, hogy a különböző betegségek megelőzésére és gyógyítására rengeteg segítséget kapunk a természetben található gyógynövényektől. A könyvtár falain belül – többek között – elmesélte, hogyan is kezdett gyógyfüvekkel foglalkozni, s emellett számtalan érdekességet és tanácsot is megosztott közönségével. Milyen gyógynövényeket használjunk emésztési problémák vagy magas vérnyomás ellen, esetleg daganatok leküzdésére, valamint megelőzésére?  Gyuri bácsi e kérdésekre is feltárta a válaszokat, s elkalauzolt bennünket ősi tudásának még jó néhány rejtelmébe

Salgótarján. Amikor megláttam az interneten feltüntetett eseményt, hogy Gyuri bácsi megyeszékhelyünkre látogat, akkor eldöntöttem: nekem is ott a helyem! Sokat hallottam már a közel nyolcvankilenc éves bácsiról, s felkeltette a kíváncsiságomat, hogyan is gyógyulhatunk régi, természetes módszerekkel anélkül, hogy különböző gyógyszerekkel terhelnénk le szervezetünket. A könyvtárba érkezve pedig magam is meglepődtem, hiszen az általában csendes intézmény belseje hemzsegett a látogatóktól.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a földszinten „széles vásznon” lehettek részesei Gyuri bácsi előadásának, azok, akik már az emeleten nem tudtak helyet foglalni. A hallgatóság készen állt, s a gyógyfüves hajszálpontosan öt órakor bele is kezdett tanításába a Nógrád megyei közönségnek

Gyuri bácsi első ízben elmesélte, hogy hamarosan ünnepli nyolcvankilencedik születésnapját – ám „zárójelben” megjegyezném: ez egyáltalán nem látszik rajta, sőt másfél órán át állva beszélt publikumának, s a végén még a fáradtság jelei sem mutatkoztak rajta. A továbbiakban kiderült, hogy már egészen hatéves korától – 1934-től – a nagymamája tanította azokra az ősi ismeretekre a gyógynövényekről, amelyek generációról generációra szálltak a családjában. Ennek köszönhetően ő az egyetlen olyan népi gyógyító Magyarországon, aki Magyar Örökség Díjjal rendelkezik a hazai népi gyógyítási tudásának hála. – Mi a legnagyobb baj manapság a világban? – tette fel a kérdést.

A válaszban pedig kifejtette: egyrészt túlvegyszerezik és tartósítják a növényeket, másrészt rengeteg élelmiszer-adalékanyagot használnak fel, harmadrészt pedig az Európai Unió sem ismeri el a gyógynövények hatását. Az unió csak azokat a „füveket” fogadja el gyógynövényeknek, amelyeket a magyar gyógyszerkönyv is feltüntet – amely hetvenhárom darabot jelent –, ám Méliusz Juhász Péter művében például – már 1578-ban – több mint ezerötszáz gyógynövényt említett Magyarország területéről. A „füvesember” szerint ez nem véletlen, ugyanis ami régen gyógyító hatással bírt, az évek múltán is megőrzi értékét

A méregtelenítő szervek

E rövidke felvezető után pedig jöhet a lényeg: a gyógynövények csodálatos hatásai szervezetünkre! Gyuri bácsi kifejtette: jó lenne segíteni a méregtelenítő szerveinknek, hiszen a mai világban nagyon megterheljük őket. – Már az ősi vallások mindegyikében is ismeretes volt a tavaszi, valamint az őszi tisztítókúra, amely segített abban, hogy kitisztuljunk belülről – kezdte mondandóját. Ennek érdekében azt javasolta, hogy két héten keresztül – naponta felváltva – fogyasszunk diólevélből, illetve csalánlevélből készült teakeveréket.

Az előbbi a nyirokerek, míg utóbbi a vérerek takarításában nyújt támogatást.

A legfontosabb méregtelenítő szervünk: a máj. – Már húsz éves korától kezdődően mindenkinek heti egy csésze teát el kellene fogyasztania, amely az alábbi füvek valamelyikéből készül: gyermekláncfű, mezei katáng (ez egyébként kezdődő cukorbetegségben szenvedőknek is kiváló), ezerjófű, vagy aranyvesszőfű. E gyógynövények ugyanis májunk működését segítik, sőt a diólevél tea fogyasztásával akár a hepatitis vírusok bármely fajtáját, valamint a májon képződő cisztákat is elpusztíthatjuk. A diólevél egyébként használatos a polipok eltávolítására is – derült ki a prezentációból. – A kezelés a következőképpen történjen: egy csésze teát fogyasszunk el, majd a diólevelet tegyük hűtőbe, végül kézzel melegítsük fel őket, s éjszakára helyezzük a májunk fölé egy száraz ruhával, vagy folpakkal rögzítve – tanácsolta Gyuri bácsi.

A másik fontos szervünk, amely segít a méregtelenítésben: az a vese.

– Naponta két liter vizet, folyadékot kellene meginnunk! – hívta fel a figyelmet a népi gyógyító. Kifejtette továbbá: amennyiben ennek nem teszünk eleget, akkor a vese nem tudja kidolgozni a méreganyagokat a testünkből, így azok az ízületekbe – térd, váll, csípő – telepszenek meg, majd gyulladást okoznak, s végül reuma és porckopás alakul ki.

– A vese működését segíthetjük csalánlevéllel, mezei zsurlóval, aranyvesszőfűvel, tejoltó galajjal. A mezei zsurló teáját pedig a vesén található ciszták elpusztításának céljából is fogyaszthatjuk – emelte ki a gyógyító. A harmadik fontos méregtelenítő szervünk a verejtékmirigy. – A csomók, daganatok kialakulásának elkerülése végett minden nap tudatosan izzadjunk legalább tíz percet! – hívta fel a figyelmet.

Magas vérnyomás

Gyuri bácsi ezt követően megosztotta hallgatóságával: a magas vérnyomást az okozza, hogy hibás fehérvérsejtek válnak ki a véráramból, amelyek lerakódnak az érfalon, ezzel leszűkítve a vér útját. Ennek következtében pedig a szívnek erőlködnie kell, s felpumpálja a vérnyomást. – A hibás vérsejtek kialakulásának megelőzéséhez sok vas és C-vitamin fogyasztása javasolt, amelyek egyszerre vannak jelen a csalán-, a fekete ribizli, a szeder-, és a málnalevélben is – jegyezte meg a „gyógynövények atyja”.

Elárulta azonban, hogy bár a teákat általában forrázni szokták, ilyen esetben csupán meleg vízzel szabad felönteni, ugyanis a C-vitamin forrázás hatására elpusztul. – A galagonya virágos hajtása segít lejjebb vinni a vérnyomást, s ezen kívül szabályozza a szívritmust, nyugtatja a szívideget, jó az érelmeszesedés ellen, valamint rugalmasan tartja az erek izmait is – nyugtázta. Az ingadozó vérnyomásra pedig a fehér fagyöngy teáját ajánlja, amelyet már a kelták is szent növénynek tartottak.

Emésztési problémák és pajzsmirigy gondok

A továbbiakban a gyógyító megosztotta az érdeklődőkkel azt is, hogy manapság rendkívül rosszul étkezünk. – Választékosan kellene táplálkoznunk, valamint fontos lenne rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztása is. Ezeken felül pedig nem elhanyagolható a tény: rágjunk minden falatot pépessé! Ez esetben tudja ugyanis gyomrunk, valamint bélrendszerünk is könnyen feldolgozni az ételt – tanácsolta a „füvesember”. Kifejtette továbbá: sokszor a gyomorproblémákat gyomorideg okozza, s hogy ne alakuljon ki gyomorhurut, savtúltengés, fekély vagy reflux, mindenképpen az alapproblémát kell orvosolni.

Gyuri bácsi e probléma megszüntetésére az orbáncfű teát ajánlja – bár ezt nem fogyaszthatja epeköves, vérhígítót használó, depressziós vagy szívgyógyszereket alkalmazó személy.

– Azonban a citromfű tea és a fehér akácvirág teája is nagyon jó gyomorsavtermelést szabályozó hatóanyaggal rendelkezik – mondta. Hasmenés ellen egy evőkanálnyi darált lósóskamagot javasol a népi gyógyító, valamint a szilvalekvár rendszeres fogyasztása is rendbe hozza a széklettel kapcsolatos gondokat.

Gyuri bácsi ezek után elmondta: az agyalapi mirigy szabályozza egész hormonháztartásunkat, így például köze van a peteéréshez, a növekedés szabályozásához, valamint a pajzsmirigy hibátlan működéséhez is. Ezen aprócska mirigyünk hibátlan működésére érdemes fogyasztani, valamint – a már korábban leírt módszerrel – a pajzsmirigy környékére ráhelyezni a szurokfüvet, valamint – ha már kialakult a baj – a közönséges galajt is – informálódtunk az előadás alatt.

Női és férfi problémák

A menstruációs gondok kezelésére – nincs, pecsételő, vagy barnás színű – a cickafarkfű tea fogyasztását tanácsolja a természetgyógyász, amelyet a hónap huszonharmadik napján, öt napon keresztül kell fogyasztani, így emlékeztetve a női szervezetet ciklikus kötelességeire. – Egy harminc év körüli hölgynek nem volt menzesze, s miután ezt kipróbálta: rendbe jött. Ma már három gyermek édesanyja! – osztotta meg a történetet Gyuri bácsi. Ezen túlmenően elmondta azt is: a mióma és a ciszta eltüntetésére is van megoldás, s nem kell a legbrutálisabb orvosi beavatkozásokon keresztül esni, mivel a cickafarkfű segít elpusztítani az előbb említetteket is.

Férfitársainak a prosztataproblémák elkerülése végett tanácsolta a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztását, valamint a kisvirágú füzike teájának használatát is. – Ötven éves kortól havi egy csészével, hatvan éves kor felett hetente egy csészével, majd tíz év múlva már napi egy csészével igyunk füzikéből készült teát, és semmi gondunk nem lesz a vizeletürítéssel sem! – javasolta.

A daganatos megbetegedések megelőzése, kezelése

Sajnálatos a tény, de igaz: százezer emberre vetítve Magyarországon halálozik el a legtöbb ember daganatos megbetegedések miatt. Gyuri bácsi azt javasolta: figyeljünk oda magunkra, majd felsorolta azokat a növényeket, amelyek segítenek a rák megelőzésében és gyógyításában is.

– A petrezselyem a vékonybélrákot, a tüdőrákot, az agydaganatot; a sárgarépa a karcinómát; a pirított sütőtök, valamint a fokhagyma a prosztatarákot; a szilvalekvár a mell-, a méhnyak-, a vastag-, és a végbélrákot; a cékla a tüdőrákot, a bőrrákot; a feketeáfonya, a somlekvár és a paprika a leukémiát gyógyítja, valamint ezek kialakulásának megelőzésében is segít. Ezek mellett a fagyöngyöt már a kelták is használták daganatok ellen, a vérnyomás szabályozására, illetve a méhfal megerősítésére is.

– A körömvirág és a közönséges galaj is pusztítja a rákot! Naponta három fej nyers körömvirágot fogyasztott el az egyik ismerősöm, s néhány hónap múlva – kezelések nélkül – felszívódott a szájdaganata – mondta a meglepő tényeket a természetgyógyász.

Zárásként feltárta hallgatóságának, hogy jómaga is túl van már egy bőrrákon.

– Az orvos azt mondta nekem: „ha nem veteti le a halántékáról azt a foltot, valószínűleg félév múlva meghal.” Hazamentem, majd dióból, fehér fagyöngyből és közönséges galajból kevertem magamnak egy teatinktúrát, amelyből reggel, délben, és este is ittam, valamint bekentem vele azt a csúnya, fekete foltot a fejemen. Két év után elkezdett bebarnulni, majd bevarasodott, és leesett. Meggyógyultam, a ráknak nyoma sem maradt, azóta vissza sem tért! – mesélte mindenki legnagyobb csodálkozására saját történetét is.

Ezek után mindenki maga dönti el mennyire hisz a népi gyógymódokban, valamint a gyógynövények csodálatos hatásaiban. Ám Gyuri bácsit látva, s hallgatva biztosra vehetjük: valamit jól csinál, hiszen a közeljövőben nyolcvankilencedik születésnapját ünnepli, és másfélórán keresztül állva, szünet nélkül tartotta meg tanácsokban gazdag előadását!

Szavainak bizonyítékaként nem is kell más: mint ő maga. A prezentáció bemutatása után, zárszóként én már csak annyit mondhatunk: figyeljünk oda magunkra, családunkra és környezetünkre, hogy minél hosszabb, szebb, és egészségesebb életet élhessünk!

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában