Veszélyes világháló

2018.08.16. 11:23

Gondolná? Betörőmágnes lehet egy közzösségi oldalra feltöltött nyaralós fotó

Közeledik a hosszú hétvége, az emberek a nyaralás utolsó lehetőségeit is kihasználják az elkövetkezendő egy-két hétben. Sokan az üdülésen készült fotókat szívesen megosztják a közösségi oldalakon, amiket, bármilyen szomorú, a bűnözők is figyelnek: akár felhívás is lehet számukra a poszt, ezért nem árt óvatosnak lenni!

Nagy Orsolya

Sokan utaznak el még augusztus végén is nyaralni, mondván, kiélvezik a nyár utolsó napjait. Nem árt azonban odafigyelni néhány dologra, hogy a kikapcsolódás nyugodt és gondtalan legyen.

Házon kívül és belül sok a tennivaló

Nágel Tamás kifejtette: a nyaralni indulók kérjék meg a szomszédot, vagy egy megbízható embert, hogy gondozza a kertet, a szemétszállító napokon rakja ki a kukát, független attól, hogy az tartalmaz-e szemetet. Ezek azért fontosak, mert azt a látszatot keltik, hogy éppen van valaki otthon.

A házon belül is fontos utazás előtt néhány dolgot elvégezni, így például az értékek és a pénz elzárását, a besötétítést, hogy ne láthassanak be a házba. Pár fontos óvintézkedéssel jelentősen megnehezíthetjük a betörők dolgát, biztonságban tudhatjuk lakásunkat és értékeinket. Mint mondta: lakásbetörés esetén nem csupán anyagi károk keletkeznek, az elszenvedői pszichés szempontból is megsérülhetnek.

– Amennyiben hosszabb távollétet tervezünk, fontos a lakásunk biztonságának fokozása. Ne tegyük közzé, hogy elutaztunk, csak azokkal osszuk meg, akikkel feltétlenül szükséges, illetve, akik segédkeznek majd lakásunk védelmében a távollétünk során – mondta lapunknak Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Minél kevesebb ember tudja, hogy elutaztunk, annál kevesebb esély van arra, hogy ez az információ olyanokhoz is eljusson, akik betörhetnek a lakásunkba.

Hozzátette: a nyaralás során készült képeket elég akkor közzétenni az interneten, amikor már hazaérkeztünk. Távollétünk alatt pedig ne osszunk meg adatokat és képeket semmilyen internetes felületen, mivel ezek árulkodók lehetnek. A sajtóreferens kitért arra is, hogy a nyílt wifi használata magasabb kockázattal jár, mint a saját otthoni rendszer, így ezeket a hálózatokat kellő elővigyázatossággal kezeljük.

 

– Fiókjainkból mindig lépjünk ki, jelszavainkat ne rögzítsük, és lehetőleg ne használjunk olyan oldalakat, amelyek pénzügyi tranzakciók lebonyolítására szolgálnak – mondta Nágel Tamás. – Mindig zárjuk be az ajtót és az ablakokat, ha pedig van rá lehetőség, érdemes időzített világítást és riasztóberendezés alkalmazni. Figyeljünk a kert rendezettségére, a fák és a bokrok megritkítására, hogy a szomszéd, vagy a járókelők és a rendőrök szemmel tudják tartani a ház körüli mozgást, az esetleges jogszerűtlen behatolást. Fontos az is, hogy a ház körül, ne legyenek olyan tárgyak, amelyek megkönnyítik a lakásba való bejutást.

(Kiemelt fotónk illusztráció, Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában