Jogsi

2018.02.17. 11:23

Gondokat okoznak az agresszív vezetők

Rendelet született nemrég arról, hogy egyáltalán nem, vagy az eddiginél drágábban és akár hónapokkal hosszabb idő alatt hosszabbíthatják meg jogosítványukat az egyes betegségekben szenvedő autóvezetők. Mi a helyzet a megyében?

Szabó Rita

Dr. Ferkó Attila háziorvos lapunk kérdésére elmondta, hogy több időskorú páciens fordul hozzá a jogosítvány meghosszabbításának kérelmével, azonban gyakran kényszerül abba a helyzetbe, hogy nem tudja azt megadni.

– Fizikailag és szellemileg nincsenek abban a megfelelő állapotban, ami szükséges lenne a vezetéshez – mondta. A háziorvos szerint ez lelkileg megviseli őket, ugyanis elveszítik azt, amiről úgy gondolják, egész életére szól a számukra: a vezetés szabadsága.

Kizáró okok és különféle nehezítő tényezők

Egyáltalán nem kaphat jogosítványt, akinek eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége van, vagy olyan kórban szenved, amely befolyásolhatja mozgásképességét. Például a súlyos szívritmuszavarban szenvedőktől biztosan megtagadható a jogosítvány. De még a hivatásos sofőrök sem hosszabbíthatják meg a jogsit, ha például beültetett szívritmus-szabályozó vagy bármi egyéb szívműködést segítő eszköz van a mellkasukban. A krónikus betegeknek – például a cukor-, a szívbetegek vagy az idegrendszeri problémákkal küzdők – már nemcsak a háziorvostól kapott papírt, hanem labor- és egyéb diag­nosztikai leleteket is be kell mutatniuk. Ez értelemszerűen az egész procedúrát is hosszabbá teszi, így például a jogosítvány meghosszabbítása esetén érdemes már a lejárta előtt egy-két hónappal elkezdeni az intézkedést. A vizsgálatért fizetni is kell, akár több tízezer forintot.

Berta István, az egyik salgótarjáni autósiskola szak­oktatója egyetért abban, hogy a jogosítvány megszerzését vagy annak megtartását ne engedélyezzék, ha az illető egészsége nincs rendben. Szerinte a balesetokozók jelentős hányadát az ittas és az agresszív sofőrök teszik ki, nem feltétlenül a szív- vagy cukorbetegeket kellene büntetni a szabálytalankodók miatt.

A Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület tanulmányában is azt írja: a renitens vezetők szabályokat áthágó, agresszív vezetési stílusukkal a balesetek egyik legvalószínűbb okozói. A szakértők szerint a vezetők 10–15 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A dokumentumban úgy fogalmaznak: az ebbe a kategóriába tartozók átlagon felüli járművük, átlag feletti vezetői képességük, társadalmi státuszuk, eleve agresszívabb habitusuk, vagy különféle egyéb okok miatt úgy vélekednek, rájuk nem érvényesek a szabályok, vagy legalábbis nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többségre.

– Ritka, ha súlyos beteg autó­vezető okoz közúti balesetet. Már a jogosítvány megszerzésénél pályaalkalmassági vizsga elvégzésére lenne szüksége mindenkinek, hogy észlelési, döntési és cselekvési képességei alkalmasak-e a szükséges ismeretek és készségek elsajátításához – emelte ki Berta István. Hozzátette, az agresszív emberek a vezetés szituációjában is ugyanúgy viselkednek, türelmetlenek, veszélyes manővereket hajtanak végre. Őket nem lehet kiszűrni sem, csak azután, hogy bekövetkezik egy olyan baleset, aminek következtében bevonják a jogosít­ványukat, amit akár egész rövid időn belül vissza is kaphatnak...

Borítóképünkön: Türelmetlen sofőrrel bárhol összefuthatunk.

Balassagyarmaton készült illusztrációs fotó: T. A.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában