Helyi közélet

2016.08.13. 11:57

Gazdaság, közélet, természetszeretet

fenyvesi

Beszélgetés a szécsényi Varga Bélával

Cégvezetőként, közéleti személyiségként és természetszerető emberként is sokan ismerik Varga Bélát, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (NMRVA) vezetőjét, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara (NKIK) alelnökét. Azt azonban már talán kevesen tudják, hogy régi barátai diszkós korszakából is emlékezhetnek rá.

– Szécsényben élek negyven éve – kezdte beszélgetésünket Varga Béla. – A katonaság után fiatal diszkósként a megye akkori nagyjaitól, Bagó Lászlótól, Ugor Pétertől és Lenkó Lászlótól tanultam, és kezdtem el huszonévesen vállalkozói tevékenységemet, mint „szellemi szabadfoglalkozású diszkós”. A lemezlovasi emlékek Nógrád megyéhez, Szécsényhez, Bercelhez, Balassagyarmathoz, Magyarnándorhoz, Nézsához és Bánkhoz kötnek, számtalan, a mai napig élő baráti kapcsolat megmaradt ebből az időszakból.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A sokszor számunkra nem kedvező brüsszeli folyamatok megértéséhez szükség van a párbeszédre – mondta Varga Béla[/caption]

Fiatalon belecsöppent az üzleti életbe

– Ezzel párhuzamosan nyertem felvételt az elsők közt hazánkban megjelenő Unilever multinacionális cég, Eskimo jégkrém üzletág, kereskedelmi sales csapatába, ahol kiváló kollégákkal építettük ki a máig sikeresen működő jégkrém-fagylalt üzletágat. Kereskedelmi vezetőként, majd koncessziós partnerként az Unilever konszern élelmiszer és vegyi áru termékek nagykereskedelmével foglalkoztunk. A cég építése – talán nem túlzás, ha azt mondom – jól sikerült, többször is országos értékesítési versenyeket nyertünk, ami ebben a régióban kifejezetten nagy szó, illetve két alkalommal az Országos Kereskedelmi és Iparkamara Regionális Minőség Díját is elnyertük.

– Éveken keresztül jelentős szerepet vállalt Nógrád megye közéletében is.

A céges multi környezet mellett mindig is vonzott a helyi közélet és a lakóhelyünk érdekében végzett egészséges lokálpatriotizmus. Lehetőséget kaptam a polgári oldalon, hogy dr. Surján László, majd dr. Nagy Andor Fidesz-KDNP kampányfőnökeként is dolgozhassak az országgyűlési képviselő választásokon. Jelenleg a Nógrád megyei fejlesztések miniszteri biztosa, Balla Mihály képviselő munkatársaként a szécsényi körzetben segítek, tevékenykedem.

Több ciklussal ezelőtt vállalkozóként lettem a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, így sikerült összehangolni gazdasági és közéleti tevékenységemet. Jövőre lesznek a kamarai választások, újra szeretnék indulni és remélem, hogy ismét elnyerem a tagok bizalmát a folytatásra. A kamarai munkát illetően jó az együttműködés, kiváló a csapat, a lehetőségeinkhez mérten az NKIK mindent megtesz a vállalkozások érdekeinek képviseletéért.

– A megye irányításában is nagy szerepet vállalt

Igen, az Algida jégkrém divízióban végzett tevékenykedésem után a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnökeként is dolgoztam. A gazdasági életben szerzett tapasztalataimat a területfejlesztési bizottságban tudtam hasznosítani, ami párosult egy akkor még számomra új kihívással, ahol megismertem a közigazgatást és elsajátítottam a megyei közgyűlés, a közügyek hivatali világát.

– Mit lehet tudni mostani fő munkájáról?

Jelenleg a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetőjeként dolgozom, ahol a mikro-, kis- és a középvállalkozások támogatása és a kedvezményes mikrohitelek biztosítása a fő profilunk. Működésünkhöz, munkánkhoz nagyon sok támogatást kapunk a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetőjétől, dr. Braun Mártontól, aki tapasztalatai és szakmai kapcsolatai révén sokat segít nekünk. Az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke dr. Bablena Ferenc, aki kiváló szakember, a gazdasági élet, a vállalkozásfejlesztés, a pénzügyi szektor területén szerzett tapasztalatainak nagy hasznát vesszük. Az NMRVA csapata nagyon jó, elfogultság nélkül mondhatom, hogy öröm együtt dolgozni a jól felkészült, rugalmas, a kor kihívásaihoz alkalmazkodni tudó kollégákkal.

Egyik éppen futó, nagy projektünk a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, ahol 3 millió forint vissza nem térítendő forrást nyerhetnek el a 18 és 30 éves kor közötti munkanélküli fiatalok.

– Mik a legnépszerűbb vállalkozási formák a fiatalok körében?

– Az egyéni vállalkozásokat részesítik előnyben. Népszerűnek számítanak az internetes szolgáltatás különböző területei, a web-áruházak működtetése, ezek mellett a keresett szakipari munkában vállalkozó és a fodrász is úgy tűnik, meg tud élni a mai magyar piacon.

– Sokan ismerik Varga Bélát a szécsényi Robinson Szigetek vezető munkatársaként is.

– A természet szeretete családi indíttatás is egyben. A Robinson Szigetek mai területének kialakítását a nejem édesapja, illetve az üzlettársa találta ki, a kisebb tulajdonosok földterületeinek felvásárlásával alakult ki a jelenlegi állapot. A Robinson Szigetek területét úgy sikerült kialakítani, hogy az Ipoly szabályozása után a gáton belül megmaradt holtágak és árokrendszer ökológiai kezelését valósítottuk meg úgy, ahogyan egykor a természet és az Ipoly is megalkotta a maga törvényei szerint.

– Több funkciója is van a helynek.

A Robinson Szigetek egyre több elismerést gyűjt be neves horgászversenyek horgászvizeként, de céges csapatépítés helyszíneként is. Az első mederkotrás és haltelepítés 18 évvel ezelőtt történt, időközben a halaknak volt idejük nagyra nőni, ennek köszönhetően sorra dőlnek meg a tórekordok, a sporttársak örömére. A vendéghorgászok nem csak szenvedélyüknek hódolhatnak, hanem kulturált szállást, kempinget is találnak a tavak közvetlen közelében. A két 3,5 hektárnyi kiterjedésű tó és a közel két kilométernyi holtág számtalan lehetőséget kínál. A természet gondozása jót tesz a vizes élőhelyeken előforduló valamennyi növény-, és állatfajnak. A Robinson Szigetek Natura 2000-es terület madárvilága rendkívül gazdag, a kezelés során arra törekszünk, hogy a természetes folyamatok érvényesüljenek, a lehető legkisebb beavatkozás mellett.

– Ebben az évben Balassagyarmaton lesz a megyenap, rendszeresen részt vállal ezek szervezésében, ahogyan a somoskői Európa Nap megrendezésében is.

– Nagyon fontos, hogy Nógrád különböző részein is legyen megyenap és Európa nap, hogy a helyieket és a környéken élőket minél könnyebben, közvetlenül is elérhessük. Ami az Európa Napot illeti, már két évtizedes az eseménysorozat, amit országszerte, valamennyi megyében megrendeznek, mindig május első felében. A szervezésben az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és az Europe Direct tájékoztató hálózat vesz részt. Ilyenkor – amint az a tudósításokban is napvilágot látott – számos színpadi, gyermekeknek és családoknak szóló program, illetve uniós ismertető is várja az érdeklődőket. Utóbbi, tekintettel arra, hogy a foglalkoztatás növelésében, a fejlesztésben, a beruházások megvalósításában is fontos szerepet kap, mindig kiemelt helyen szerepel a programok sorában. A közönséggel a találkozás ebben az évben nagyon fontos. Tudjuk, hogy a sokszor számunkra nem kedvező brüsszeli folyamatok megértéséhez szükség van a párbeszédre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában