Helyi közélet

2016.08.22. 04:15

Függetlenség és szabadság

fenyvesi

A városban augusztus 20-án délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődött az államalapításunk 1016. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség. A szentmise kezdetén Pius atya a ferencesrend szécsényi házfőnöke, a noviciusok magisztere azt mondta – Szent István királyunkat ünnepeljük, imádkozzunk hazánkért, honfitársainkért. Ma a magyarság határainkon innen és túl ünnepel, államalapító királyunkra emlékezik.

Szécsény. A misét bemutató Pius atya szentbeszédében megemlékezett első királyunkról – Szent István királyunk első törvényei között szerepelt, hogy minden tíz falu építsen egy templomot. A templom Isten dicsőítését szolgálja, a közösség számára biztonságos, nyugalmat adó otthon. Szent Istvánt a középkor végétől apostoli királyként emlegették. Rendeleteit, törvényeit a hitéből származó cselekedetei táplálták, ezzel szolgálta népe biztonságát. Pius atya a szentmise végén megáldotta és megszentelte az új kenyeret.

[caption id="" align="aligncenter" width="1176"] Népviseletbe öltözött gyermekek hozzák ki a templomból a megszentelt kenyeret[/caption]

Az ünnepség a templom előtti Szent Erzsébet téren, a Szent István emlékműnél folytatódott. A Himnusz elhangzása után a város, a pártok, a civil szervezetek, az intézmények, és a rendőrség vezetői helyezték el itt a megemlékezés virágait.

Stayer László, Szécsény polgármestere Szent István királyunk imájával kezdte ünnepi köszöntőjét. Ezt követően arról szólt, hogy Szent István törvényeivel Magyarország keresztény államként jött létre. Az idegen népek gyűrűjében, a keleti és a nyugati világ határán erős országot hozott létre. Olyan országot, ahol szeretettel és nyitottsággal fogadják be a más országból érkezőket, de csak akkor, ha tiszteltben tartják a helyi hagyományokat, a kultúrát, a törvényeket.

Ezer éves történelmünk során mindig is érkeztek hozzánk tisztességes, becsületes, hazánk boldogulását segítő emberek. Ma is élnek közöttünk orvosok, tudósok, akik itt tanultak, itt alapítottak családot, s Magyarországot hazájuknak tekintik. Augusztus 20-a a függetlenségről és a szabadságról szól. Magyarország ma azért létezhet, mert az előttünk járó nemzedékek, amikor kellett kiálltak az országért, és megőrizték azokat az alapokat, amelyeket Szent István tett le.

[caption id="" align="aligncenter" width="1155"] Stayer László ünnepi beszéde[/caption]

A város első embere ünnepi köszöntőjében kitért arra, hogy ezeréves történelmünk megmutatta azt is, hogy nem dönthetnek mások helyettünk, mert azzal megszűnne a nemzet függetlensége. Azt is tudjuk, hogy milyen tragikus következményei vannak annak, ha megváltozik egy állam etnikai, vallási, kulturális összetétele, ha erőszakkal kényszerítik arra, hogy kikkel éljenek együtt. Augusztus 20-a függetlenségről és a szabadságról szól. Ünnepi gondolatait a közösség felelősségével fejezte be – vannak olyan élethelyzetek, vannak olyan időszakok egy ország, egy nemzet, egy település életében is, amikor félre kell tennünk minden korábbi vitánkat, minden sérelmünket. Egy közösségben élünk, egy közösséghez tartozunk. Tágabb és szűkebb értelemben is a közösség tagjainak kötelessége a közösség hosszú távú érdekeit az egyén érdekei elé helyezni. Össze kell fognunk, csak így lehetünk erősek, így tudjuk megvédeni értékeinket. Tartozunk ezzel Szent István királyunknak, elődeinknek és utódainknak!

Ezután dr. Bagó József, a város jegyzője méltatta Lipthay Antal életútját, munkásságát, aki hazai és nemzetközi viszonylatban is elismerést szerzett Szécsény városának. Stayer Lászlóval átadták Lipthay Antal részére Szécsény Város Díszpolgára kitüntető díjat. Az elismerést a kitűntetett meghitt szavakkal köszönte meg.

A kenyérszegést követő ünnepi műsorban közreműködtek Bocsó Blanka, Csizmadia Kinga, Pásztor Máté, az Andi Színjátszó Társulatának tagjai, a Mikszáth táncegyüttes, valamint Poór Mária és Szuszai Hunor Sándor. Az ünnepség a Szózattal fejeződött be.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában