Pásztó

2018.07.18. 13:54

Fókuszban a természet – legközelebb régészkedhetnek is

Őslénytani táborba viszi a Pásztói Múzeum a természet iránt érdeklődő fiatalokat, a Kis mókus névre keresztelt programon pedig többtucatnyi apróság vett részt.

Nagy Orsolya

Kirándulásokon, játékos programokon és különböző foglalkozásokon vehettek részt általános iskolás gyerekek a közelmúltban szervezett ötnapos táborban, amelyet a helyi múzeum munkatársai szerveztek. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már áprilisban megteltek a helyek.

– A Kis mókus táborban összesen harmincöt gyermek vett részt, akik számára öt napon keresztül biztosítottunk programokat és étkezést – mondta dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója.

Központban a fiatalok

A Pásztói Múzeum évek óta rendszeresen fogadja az általános iskolai gyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával. Ezek keretében a kicsik megismerkedhetnek az aktuális tárlatokkal, kiállításokkal. Játékos programokon vehetnek részt, amelyek tanító jelleggel bírnak. Ezen túlmenően egész évben színvonalas programokkal várják az érdeklődőket, de csatlakoznak az országos rendezvénysorozatokhoz. Ilyen volt például a közelmúltban a Múzeumok Éjszakája, ahol többek között a fiatal alkotóknak biztosítottak bemutatkozási lehetőséget.

Hozzátette: a kicsik megismerkedhettek az intézménnyel különféle játékos feladatok keretében, másnap pedig a füleki várhoz kirándultak, de megnézték a városi honismereti múzeumot is. A harmadik napon játékos, kreatív kézműves-foglalkozásokat tartottak, a negyedik napon egy túrát szerveztek, amely során az Ágasvárra látogattak el. Végül sorversenyekkel és oklevelekkel kedveskedtek a gyerekeknek.

Az intézményvezető azt is elárulta, hogy nagy hagyománya van a tábornak, amelyet idén ötödik alkalommal szerveztek meg azzal a céllal, hogy a kicsiknek tartalmas elfoglaltságot nyújtsanak a szünidőben, valamint megismerjék a környezetükben lévő kulturális és természeti értékeket.

Egy másik táborral is kedveskedik a helyi múzeum, amelyet harmincnegyedik alkalommal rendeznek meg.

– Az őslénytani tábor ­július 18–27-ig tart és középiskolások, valamint egyetemisták részére szervezzük. A többnapos kirándulás során Szentendre külterületére látogatunk el a Duna–Ipoly Nemzeti Parkba. A célunk, hogy feltárjunk egy lelőhelyet, amelyet utána feldolgozunk – mesélte dr. Hír János, aki azt is elárulta, hogy teljesen el lesznek zárva a civilizációtól.

Mint mondta, összesen tizenhárman vesznek részt a kiránduláson, amely során sátorban alszanak és maguknak főznek majd. Már hosszú évek óta minden évben ellátogatnak egy-egy őslénytani lelőhelyre és feltárják azt. Az intézményigazgató arra is kitért, hogy a tábor által szeretné a fiataloknak bemutatni a természettel való együttélést és a nomád életmód szépségét.

A vezető úgy véli, hogy mindkét tábornak meg van a sajátos bája és az, hogy egy ilyen kis intézmény két tábort is szervez egy évben tiszteletre méltó teljesítménynek mondható.

Kiemelt fotónkon: Közösséget formáltak, érdekes foglalkozásokon, kirándulásokon vettek részt és hasznosan töltötték a nyári szünidőt a gyerekek

Címkék#Pásztó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában