Helyi közélet

2017.04.11. 04:27

„Felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt…”

fenyvesi

Tegnap a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája megtartotta immár hagyománnyá vált, az iskola névadójáról elnevezett rendezvénysorozatának megnyitó ünnepségét. A „Kanizsai Napokat” Zsolnai Zsuzsanna tagintézmény-vezető nyitotta meg, majd a tanulókkal Ádámné Nádudvari Tünde, a Szent Lázár Megyei Kórház intenzív osztályának főnővére osztotta meg gondolatait az ápolói hivatás szépségéről, s lényegéről is.

Salgótarján. Az ünnepély kezdete előtt Zsolnai Zsuzsanna tagintézmény-vezető megosztotta lapunkkal, hogy idén immár huszadik alkalommal rendezték meg a „Kanizsai napok” programsorozatát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1944"] E nappal tisztelgünk iskolánk névadója, Kanizsai Dorottya emléke előtt, valamint megemlékezünk a magyar ápolók napjáról, s egyben az egyik legszebb, de talán legnehezebb hivatás, az ápolói szakma képviselőiről is – mondta Zsolnai Zsuzsanna tagintézmény-vezető - Fotó: Niederland Dávid[/caption]

– E nappal tisztelgünk iskolánk névadója, Kanizsai Dorottya emléke előtt, valamint megemlékezünk a magyar ápolók napjáról, s egyben az egyik legszebb, de talán legnehezebb hivatás, az ápolói szakma képviselőiről is – mondta a vezető. Ezt követően tájékoztatott arról is, hogy a megnyitó előtt, egy „nulladik” programon is részt vehettek a diákok, amelyen Szalamanov Zsuzsa, a transzplantációs alapítvány elnöke tartott tájékoztatót a transzplantáció folyamatáról, valamint a beavatkozás utáni rehabilitációról is tárt fel információkat az érdeklődő diáksereg előtt.

A beszélgetés után az iskola aulájába vettük az irányt, ahol a tagintézmény vezetője lépett első ízben a mikrofon mögé, hogy megnyissa köszöntő beszédével a háromnapos eseményt. Zsolnai Zsuzsanna kifejtette, hogy – iskolájuk névadója mellett – az idén kétszáz éve született Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolóképzés nagy alakja előtt is tisztelegni kívántak a szóban forgó eseménnyel. Ezen kívül a vezető méltatta Florence Nightingale angol ápoló nevét is, akinek születési évfordulóján ünneplik az ápolók nemzetközi világnapját, s akinek köszönhetően a nővéri munka mára megbecsült hivatássá emelkedett.

– Mindig igyekszünk olyan programokat összeállítani a rendezvényre, amelyek lehetőséget biztosítanak diákjainknak az önmegvalósításra, az ápolói szakma megismerésére, ismereteik bővítésére, készségeik bemutatására, s ezekkel kívánjuk erősíteni a közösséghez tartozás érzését is leendő ápolóinkban – nyitotta meg gondolataival a „Kanizsai napokat” a vezető.

[caption id="" align="aligncenter" width="1944"] Kossuth Zsuzsanna lelkes, s egyben kitartó munkáját idézte fel a diákok produkciója - Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Ezt követően az iskola növendékeinek tolmácsolásában egy zenés, irodalmi összeállítást hallgattak meg a jelenlévők, amellyel a diákok Kossuth Zsuzsanna – az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházának főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga – élettörténetét és példaértékű munkásságát elevenítették fel.

A Kossuth Zsuzsanna lelkes, s egyben kitartó munkáját felidéző produkció után Ádámné Nádudvari Tünde, a Szent Lázár Megyei Kórház intenzív osztályának főnővére osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel, szakmájának szép, ám olykor nehéz pillanatairól is.

– Empátia, elhivatottság, türelem, megbízhatóság, pontosság, nyugalom. E tulajdonságok azok, amelyekkel minden ápolói hivatásra vágyó embernek rendelkeznie kell, ám a legfontosabb talán mégis az érzelmi stabilitás, ugyanis naponta kerülünk szembe a szenvedéssel, s megrendítő eseményekkel is. A legigazabban mégis a kétszáz éve született Kossuth Zsuzsanna szavai fejezik ki szakmánk lényegét: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt ” – osztotta meg hallgatóságával a főnővér. Végül arra buzdította a jövő ápolóit, hogy a gyakorlati idő alatt ne a hibát, a nehézségeket lássák, hanem keressék a jó utat a hasznosabbá válásra.

– Soha ne feledkezettek el arról, hogy a betegek az ápolókban bíznak a legjobban, s e bizalmat elveszíteni a legsúlyosabb hiba! – fűzte hozzá zárógondolatként.

A beszédek után az utóbbi időben megrendezett – egészségügyi témákhoz szorosan kapcsolódó – versenyek, valamint pályázatok legeredményesebb diákjai vették át jutalmukat, oklevelek és könyvek formájában.

Ma a diákok sportversenyeken és izgalmas vetélkedőkön vehetnek részt, holnap pedig egy – a nebulók által lebonyolított és megszervezett – diáknappal pecsételik meg az egészségügyi napokat.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában