Helyi közélet

2016.08.22. 03:11

Felelősség Szent István örökségéért

fenyvesi

Koszorúzási ünnepséggel, családi programokkal, koncertekkel, maratoni futóversennyel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal telt az Államalapítás Ünnepe Salgótarjánban.

 

Salgótarján. A Szent István téren, Bobály Attila államalapító királyunkat ábrázoló alkotása előtt szombaton, a délutáni órákban rendezett koszorúzási ünnepséget a város önkormányzata. A hagyományok szerint az ünnepség Németh Judit református lelkész és Varga András katolikus plébános imájával kezdődött.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: történelmünk során augusztus 20-a mindenki számára másként értelmezett és ideologizált ünneplést jelentett. „Azonban a magyar nemzet az elmúlt évszázadok alatt – a viszontagságok és a megpróbáltatások legsúlyosabb idejében is – változatlan, hálás kegyelettel őrizte meg a dicső uralkodó el nem múló emlékét” – tette hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

„Magyarnak lenni nem állapot. Magyarnak lenni magatartás!”- idézte Márai Sándort a város polgármestere, majd úgy folytatta: „Egészen bizonyos, hogy a Szent István-i döntések nélkül ma, mint nemzet nem léteznénk, döntései nélkül Márai nem fogalmazhatta volna meg állítását. Ma rá, Szent Istvánra emlékezünk. Az államalapítóra, akinek személyisége már évszázadok óta közös nevezőként egyesíti mindazokat, akik a nemzet részének érzik és vallják magukat, attól függetlenül, melyik országban élnek magyarként, milyen az ideológiai elkötelezettségük, politikai beállítottságuk, képzettségük, műveltségük és koruk.”

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Fekete Zsolt ünnepi gondolatait Széchenyi István mondataira alapozva zárta, miszerint: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” A polgármester úgy fogalmazott: erre a szemléletmódra van talán a legnagyobb szükség a mai Magyarországon és még inkább Salgótarjánban. „Csakis így lehet hatékonyan, tiszta szívvel dolgozni családért, városért, hazáért. Csakis így lehet őszintén együtt ünnepelni, méltón az elődökhöz. Együtt vagyunk felelősek Szent István örökségéért, együtt vagyunk felelősek országunkért, együtt vagyunk felelősek Salgótarján jövőjéért” – mondta.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A folytatásban a „Meghallod-e még?” című verses, zenés műsort láthatta az ünnepségre összegyűlt közönség a Zenthe Ferenc Színház stúdiósai és Dancsok Lilla népdalénekes közreműködésével, majd a városi pártok, intézmények, állami és civil szervezetek helyezték el koszorúikat államalapítónk emlékműve előtt.

A családi- és gyermekprogramok már délelőtt megkezdődtek Salgótarján belvárosában. Délután a „Jár a malom, süt a pék ” című hagyományőrző foglalkozáson ismertették meg a gyermekekkel a kenyér útját – a kalásztól az asztalig. A színpadi programot a város Fő terén a Pesti Operett Társulat műsora nyitotta, majd sor került az alpolgármesteri köszöntőre és Gyurkó Géza diakónus által az új kenyér szentelésére. Az ünnepi program ezen részében – kivételesen – egy elismerés átadására is sor került. A városvezetés Salgótarján Emlékérem elismerésben részesített a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászatot. A salgótarjáni fiatalok idén második alkalommal alkották meg az Ország Tortájának választott cukrász-remekművet, mely ezúttal az Őrség zöld aranya fantázianevet viseli. Az elismerést Szó Dániel vehette át Salgótarjánban, miközben Szó Gellért – többek között – a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcájában ismertette meg a nyertes tortát az érdeklődőkkel.

Az elismerés átadását követően, Huszár Máté alpolgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: „Manapság már legtöbbünknek magától értetődik, hogy asztalunkra minden nap kerül kenyér. De azért a szemlesütés, a föl nem ismerés mellett legyünk magunkkal őszinték: hazánkban még mindig sokan vannak – közöttük megannyi gyermek –, akinek bizony a napi betevő nem ilyen magától értetődő. A családnak, a hazának pedig kötelessége gondoskodni, lehetőséget teremteni, és felszámolni ezt az állapotot. Szent István király szellemisége megmutatja, hogy közösségben és egységben kell gondolkodni. ( ) Szent István legfőbb üzenete, hogy együttműködve, egymás iránti tisztelettel és bizalommal, felelősséggel és jó szándékkal, elszántsággal megteremthetjük itt, Salgótarjánban is munkánk és boldogulásunk feltételeit” – mondta az alpolgármester.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Nemzetközi Nógrád Maratont. A 42ezer 195 méteres futóverseny útvonalát Losonc és Salgótarján között jelölték ki, a futók a megyeszékhely központjában érkeztek célba. A két város önkormányzata azt szeretné, ha innentől minden évben színesítené ez a sportesemény augusztus 20. repertoárját – Salgótarjánban a nemzeti ünnep, Losoncon a városnapok részeként. A tervek szerint a két város felváltva adja majd a rajt- és a célhelyszínt, így jövőre Salgótarjánból indulhatnak majd a futóverseny egyéni résztvevői vagy a távot váltóban teljesítők. A legjobbaknak a díjakat a városok alpolgármesterei adták át: Pavol Baculík (aki nem mellesleg a sportesemény ötletgazdájának is tekinthető) és Dániel Zoltán.

Miközben a futók célba érkezésének tapsolt a salgótarjáni közönség, emellett különböző sport- és kutyás bemutatók színesítették a délutáni és kora esti órákat. A színpadon este az időközben többezresre duzzadt közönség előtt a Napoleon Boulevard koncertezett, majd az elmaradhatatlan tűzijátékot szemlélhette a város és a térség lakossága – ki-ki a Fő térről és környékéről, a városközponti házak erkélyeiről, a Kálváriáról vagy éppen a Kistarján út szalagkorlátja mellől. Az államalapítás ünnepét végül Varga Viktor fellépése zárta Salgótarján központjában.  

Kéri István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában