Helyi közélet

2016.10.04. 09:12

Felavatták a védőszent szobrát

fenyvesi

Egy újabb szép köztéri alkotással lett gazdagabb Varsány. A közelmúltban a templomkertben felavatták a község védőszentjének, Szent Mihálynak a szobrát. Manhertz István szobrászművész munkáját Ocsovai Gábor szécsényi származású ferences atya ajándékozta a községnek, aki az 1980-as években volt káplán a faluban.

 

Varsány. Az ünnepélyes szoboravatás szentmisével kezdődött, amelyet Ocsovai Gábor atya mutatott be. Az istentiszteleten – amelyre zsúfolásig megtelt a templom – közreműködött a szécsényi Erkel Ferenc Vegyes Kar Lévárdi Beáta vezényletével, valamint gitáron Pifka Alexandra és Szita Tamásné.

A templomkertben Kanyó Judit, Varsány polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Nem túlzás ma úgy fogalmazni, hogy csoda történt településünkön. A varsányiak tudják, hogy önkormányzatunknak van egy elhatározása: minden évben alkossunk valami maradandót, ami egy összefogás eredménye! Így készült el az elmúlt évben az iskola előtti parkban több emlékmű, az egészségügyi központ előtti térre pedig elhelyeztük Szent Rókus szobrát. A lakóink összefogásának volt köszönhető a Magyarok Nagyasszonya kápolna felújítása és az is, hogy hozzáfogtunk a templomunk felújításához – fejtette ki Kanyó Judit.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A Szent Mihályt ábrázoló köztéri alkotás adományként érkezett a községbe[/caption]

– Már-már azt gondoltam, hogy 2016-ban nem tudunk emlékhelyet létrehozni. Ekkor jött a hír, hogy Ocsovai Gábor atya Szent Mihály-szobrot ajándékoz a településünknek. Különös érzések kerítettek hatalmukba. Egyfelől azt gondoltam, hogy lám-lám a gondviselő nem feledkezik meg rólunk! Másfelől, biztosan van a szobornak üzenete, mégpedig az, hogy tiszteljük egymást, becsüljük meg mások áldozatos munkáját, gondolkodjunk közösségben! – tette hozzá a faluvezető.

A község első embere a település lakói nevében megköszönte Ocsovai Gábor atyának a szobor adományozását, Manhertz István szobrászművésznek pedig a rendkívül igényes és szép munkáját. Baja Józsefnek és Pifka Józsefnek, az önkormányzat dolgozóinak a talpazat elkészítéséért, a kertészetük munkatársainak a környezet szépítéséért és parkosításáért, Osztroluczki Zsoltnak pedig a szobor szállításáért mondott köszönetet.

Ocsovai Gábor előbb arról szólt, hogy a községből indult el a papi élete, és sokat köszönhet Szent Mihálynak, aki erősítő példa. Azt kívánta a varsányiaknak, hogy védelmezze és segítse őket Szent Mihály. A szobor Isten dicsőségére, a helyiek örömére készült. Ezt követően megáldotta és megszentelte az alkotást.

Az ünnepség az Erkel Ferenc Vegyes Kar műsorával fejeződött be.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában