Helyi közélet

2017.05.20. 07:01

Falvakat erősít a helyi termék

fenyvesi

Észak-Magyarország aktívan tevékenykedő szociális szövetkezeteinek kiállítását tekinthették meg azok, akik csütörtökön Hollókőn jártak. Az Európai Unió szociális alapjának finanszírozásával egy konferenciasorozattal és szabadtéri bemutatóval egybekötött regionális rendezvénysorozat valósult meg, amelynek utolsó állomása a nógrádi világörökségi falu volt. Számos kiállító bizonyította: a települések összefogásával létrehozott helyi termék nemcsak eladható árucikk, hanem hozzájárul a települések megerősítéséhez, a lakosság helyben tartásához és olykor még az egészséges életmódhoz is.

Hollókő. Orfű, Orosháza és Várpalota után érkezett a rendezvény a nógrádi gyöngyszemre, ahol egy konferencián tájékoztatták az önkormányzati és szociális szövetkezeti vezetőket az aktuális lehetőségeikről. A Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda, a Belügyminisztérium Szociális Szövetkezeti Koordinációs Osztály, valamint Nógrád megye és Hollókő önkormányzatai szervezésében megvalósult programon tucatnyi standon láthattuk kiállítva az észak-magyarországi régió szociális szövetkezeteinek termékeit, köztük megyénkből a varsányi és a somoskőújfalui portékákat. Megbizonyosodhattunk a megvalósított közmunka programok eredményeiről, s a kiállítók lehetőséget adtak településük megismerésére, termékük kóstolására, megvásárlására is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] „A cél az, hogy egészséges társadalmat formáljunk, növeljük a foglalkoztatást és helyben tartsuk a megye lakosságát” – hangsúlyozta dr. Bablena Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke (jobbra). Mellette Szabó Csaba, Hollókő polgármestere(Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

Gyönyörű „kirakatok” csábították a szemlélődőket a falu főteréhez vezető úton. Nem lehetett szó nélkül elmenni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Járdánháza pavilonja mellett, ahol csodálatos textiltermékeken ragadt meg szemünk. A Járdánházi Összefogás Szociális Szövetkezet elnöke, Bárdos Péter arról tájékoztatott, hogy jelenleg hat főállású alkalmazottjuk van, több megbízási szerződéses munkatárs mellett. Az elmúlt évek folyamatos építkezésének eredményeképpen a kétezer fő lélekszámot alulról súroló, IV. Béla emlékét hűen őrző, Ózd melletti faluban ma már három csarnokban zajlik a betonelemek gyártása és a minőségi asztalosmunkák. Továbbá egy kis varrodát is elindítottak, ennek a termékmintáit hozták el a hollókői kiállításra.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke is megtekintette a szabadtéri kiállítást(Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

– Látszik a termékeken, hogy a dolgozók a fantáziájukat szabadjára engedhetik, csak az a feladatuk, hogy olyan terméket állítsanak elő, ami eladható, amire van kereslet – nyilatkozta Bárdos Péter. A textil-termékeket a hétköznapokban a falusi piactéren árulják, s igyekeznek minél több kitelepülésen is megjelenni. A beton- és famunkáikra megrendelések sokasága érkezik folyamatosan. A szociális szövetkezet célja, hogy a faluban tartsák a szakképzett munkaerőt, és hogy a közmunka-programmal is együttműködjenek. Hosszú távra terveznek, azt tapasztalják, hogy van igény a hazai, jó minőségű és megfizethető árura. Szeretnének fejlődni, bővülni, minél több embernek munkát adni.

A rendezvényen részt vett dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke is, aki lapunk kérdésére megfogalmazta, hogy a helyi termelői közösségek hasznos beszállítói lehetnek a korszerű közétkeztetésnek, amely jelenleg nagy kihívás előtt áll. A bevezetett reformmal kapcsolatban elmondta, hogy az már ismert, hogy milyen alapanyagokat nem-, vagy csak korlátozott mértékben szabad használni a közétkeztetésben, de azt kevesen tudják, hogy mindezt mivel lehet pótolni, kompenzálni, hogyan tehetünk gyermekeink elé egyszerre ízletes és egészséges ételeket. Az újításnak számító, de mégis kézenfekvő és egyszerűen elkészíthető fogásokat hamarosan megismertetik a közkonyhákon dolgozókkal, hogy minél több intézményben élvezhessék a gyermekek a reform előnyeit.

Dr. Csizmadia László elmondta azt is, hogy nemcsak az ízek és az egészséges alapanyagok területén van szükség változásra, hanem a konyhák működésében is. A délutáni műszakban például el lehet kezdeni bevezetni az előre gyártást és a fagyasztást, amellyel másnap olyan minőségi munkára nyerhetnek időt a dolgozók, mint például a helyben sütött sütemények vagy pékáruk előállítása. Ezek mind a felnövő generációk egészségét szolgálják.

[caption id="" align="alignright" width="1342"] A Járdánházi Összefogás Szociális Szövetkezet textiltermékekkel mutatkozott be(Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

Dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet és tevékenység kialakítására hívta fel a figyelmet, kapcsolódva a Civil Összefogás Fórum elnökéhez.

– A megyei önkormányzat évekkel ezelőtt megkezdte azt a társadalmi felemelkedési programot, amely a kihasználatlan termelőeszközök és az ott élő emberek szakmai tudásának a hasznosítására irányult abból a szempontból, hogy a közétkeztetésben szükség van az egészséges, tápanyagban gazdag alapanyagokra. Akkor képzést szerveztünk a termelésre vonatkozóan, de a pénz elfogyott és a projekt abbamaradt, pedig sikeres volt. Most azonban kiírt a Belügyminisztérium két pályázatot, amelyek ezen tevékenység folytatását támogatják, ráadásul a feldolgozás oldalán is lehet fejleszteni, eszközbeszerzéssel. Meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget, mert a mi aprófalvainkban olyan jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt tudunk előállítani, amelyek felhasználhatók a helyi étkeztetésben, de eladásra is kiválóak. A cél az, hogy egészséges társadalmat formáljunk, növeljük a foglalkoztatást és helyben tartsuk a megye lakosságát. Így a kistelepüléseink is életképesek maradnak – nyilatkozta a helyi termék-kiállításon Dr. Bablena Ferenc.

Szabó Csaba, a házigazda település polgármestere azt hangsúlyozta, hogy fontos esemény volt ez a világörökségi faluban, amely maga is egy helyi termék. – Örülök, hogy sok településről eljöttek és megmutatták, hogy ők mit tudnak, milyen termék készül el helyi összefogásukkal. Nagy szükség lenne arra, hogy Hollókőn további falvak termékeit is árusíthassuk, mert mi magunk nem tudunk eleget megtermelni, bőven van még felvevő piac – biztatta az értékteremtő közmunkát vagy szociális szövetkezetet működtető önkormányzatokat Szabó Csaba arra, hogy működjenek együtt Hollókővel.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában