Nagyszerű hír

2018.05.17. 18:02

Ezt fejlesztette egymilliárd forintból a Berkenyei Faluszövetkezet

Jelentős mértékű fejlesztésre tett pontot csütörtökön a Berkenyei Faluszövetkezet. Közel egymilliárd forintból létesítettek hűtőházat, illetve gyarapították zöldség – és gyümölcsfeldolgozó berendezéseiket.

Hegedűs Henrik

A Börzsönyalján fekvő község szélén található nagyüzemben rendezett avatóünnepségen először a Berkenyei Faluszövetkezet ügyvezető elnöke, Schmidt Szilárd szólt a megjelentekhez. Kiemelte, hogy a szervezet negyedszázados történetében ezzel a kivitelezéssel jelentős mérföldkőhöz érkeztek. 2015-ben álmodtak egy nagyot: pályázatot nyújtottak be a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, és a Széchenyi 2020 program mintegy ötszáz-millió forintos uniós támogatást nyertek el, amihez hasonló nagyságrendű önerőt csatoltak.

 

Fotók: Torjay Attila/NMH

 

A beruházás révén olyan, teljes mértékben automatizált zöldség – és gyümölcsfeldolgozó berendezéseket vásároltak, amellyel szélesíthetik a kínálatukat, főleg a paprika, a paradicsom, az alma és más bogyósgyümölcsök felhasználása terén, illetve a tároló helyiségeket is bővítették. Ezzel a jelenlegi éves feldolgozási mennyiséget, a 2800 tonnát akár a duplájára emelhetik. Az elnök hozzátette, termékeiket egész Európába exportálják, így a hűtőház a hasonló jellegű hazai mezőgazdasági üzemegységek élvonalába emelkedett.

Fejlődő faluszövetkezet

A múlt század nyolcvanas éveiben jelentősen megnőtt a bogyósgyümölcsök termesztési területe és mind több család kezdett el foglalkozni ezzel a tevékenységgel, 1992-ben Berkenyén is megalakult a faluszövetkezet, amely 1994-ben építette fel első hűtőházát. Azóta töretlenül fejlődnek és még az sem zökkentette meg őket, amikor 2008-ban az éghajlati változások és a kereslet csökkenése miatt egyre szűkült a málna és társainak piaca, az emberek megszüntették ültetvényeiket. A hűtőház-rendszer többszöri bővítése során ma már 1100-1200 tonna fagyasztott áru egyidejű tárolását biztosíthatják. A gyorsfagyasztott gyümölcsök többségét Európában, kisebb részét belföldi kereskedelmi forgalomban értékesítik.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte, a térségben kiemelten fontos, hogy a nagy múltra visszatekintő bogyósgyümölcs-termesztési hagyományok megőrizzék, amiben rendkívül komoly feladat hárul a Berkenyei Faluszövetkezetre, amely ilyen mértékű, milliárdos fejlesztésekre képes. Ráadásul nem csupán a tagságnak és a falubelieknek ad munkalehetőséget, hanem távolabbi vidékek termelőit is érdekeltté teszi az együttműködésben.

 

 

Dr. Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős államtitkára példaértékűnek nevezte a berkenyeiek új hűtőházát, amely a vidékfejlesztési program kiemelt összegű támogatással ellátott beruházásai közül az elsőként valósult meg hazánkban. A feldolgozóüzem gépi berendezéseivel tökéletesen megfelel a követelményeknek, mind a környezetvédelem, a versenyképesség, a minőség biztosítása és a foglalkoztatás bővítése terén. Kiemelte az uniós támogatások és a kormányzati kiegészítések jóvoltából 300 milliárd forintos fejlesztés történhet most a magyar élelmiszeriparban.

A rendezvény befejezéseként a berkenyei vegyeskórus énekelt vidám, „málnaszedő” dalokat, majd a házigazdák egy rövid üzembejárás keretében részletesen bemutatták az új berendezéseket.

 

Címkék#berkenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában