Ipolybalog

2018.07.18. 06:56

Energiából, lelkesedésből készül a kódex és a csörgődob

Az ipolybalogi magyar tanítási nyelvű Ipolyi Arnold Alapiskolában nyáron is zajlik az élet. Az aulába belépve reneszánsz korabeli fegyveres vitézek és gyöngyös pártás kisasszonyok fogadnak. Olyan felvidéki magyar gyermekek ők, akik a nyári szünidőben magyar gyökereik nyomába eredtek, próbálnak belekapaszkodni a kezükből minduntalan kicsúszni akaró múltba.

Sziládi Krisztina

Az Ipoly folyó túloldalán található Nagykürtösi járásnak öt alapiskolája van. Az ipolybalogi kicsi intézmény, szerényen bújik meg a falu közepén. Energiából, lelkesedésből, csillogó tekintetekből viszont sokat találtunk benne.

A tábor öt napja alatt délelőtt kézműves-foglalkozások zajlanak. Kódexeket, alabárdot, pajzsot, pártát, csörgődobot készítenek a gyerekek helybeli tanárok és a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központból érkezett Jakus Juli segítségével. Ebéd után a szécsényi Iglice Táncegyüttes oktatói érkeznek és kezdetét veszi a reneszánsz táncóra. A tábor zárásaként, majd az utolsó napon a családok jelenlétében bemutatót tartanak a tanultakból.

– Egy ilyen tábor megszervezéséhez nélkülözhetetlen az anyaországi támogatás – mondja Kliment Éva, a CSEMADOK Országos Választmányának a tagja. A Bethlen Gábor Alap segítségét kértük. Mivel Mátyás király emlékév van, nagy királyunk tiszteletének adózunk az idei táborban. A járásból 24 magyar család döntött úgy, hogy gyermekét hozzánk adja táborozni, ezzel is erősítve a kicsik magyarság tudatát. Számunkra nagyon fontos az összetartozás érzése. Szükségünk van a tudatra, hogy az anyaország foglalkozik a sorsunkkal, nem engedi el a kezünket. Az itt élő kisemberek – származástól függetlenül – általában hasonló módon gondolkodnak, egyetértés van közöttük, de azért a politikusainknak van még mit csinálni.

A CSEMADOK, a szlovákiai magyarok kulturális szövetsége. Minden évben országos szavalóversenyt hirdetnek, járási kulturális ünnepélyeket szerveznek, és megrendezik a magyarnóta-énekesek országos versenyét. A magyar kultúra számos nagyja a régióhoz kötődik. Mikszáth, Madách, Balassi mellett itt élt például Zsélyi Aladár, az első magyar repülőgéptervező, vagy Kubányi Lajos, Nógrád festője. Minden kilencedikes diákot elvisznek egy megyén belüli utazásra határon innen és túl, hogy ne csak a tankönyveken keresztül, hanem a valóságban is őseik nyomába eredhessenek. Ipolybalogon megidézték a magyar múltat. Mivel szívből tették, az meg is elevenedett. Átnyúltak a kezek az Ipoly felett és egymásra találtak. A kicsik pedig vidáman játszottak.

A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a magyar kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. Feladata a külhoni magyarság kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása. Hozzájárul a világ összmagyarsága nemzettudatának erősítéséhez, a magyar–magyar kapcsolatok ápolásához. A határon túli oktatás-nevelési pályázatokon kívül – amelyek több mint 250 ezer külhoni gyermeket és fiatalt érintenek – meghívásos pályázati felhívásaival támogatja a nemzeti jelentőségű szervezeteket, intézményeket és programokat, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyarság önazonosságának megőrzésére.

Kiemelt fotónkon: A gyerekek a nyári szünidőben a magyar gyökerek után eredtek, tartalmas programokon vettek részt – Fotó: NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában