Salgótarján

2018.06.20. 06:54

Emlékhely lett a vérrel áztatott tér

Az 1956-os véres salgótarjáni sortűz helyszíne, a mai December 8. tér lett Nógrád megye negyedik történelmi emlékhelye. Az erről szóló – a legutóbbi Magyar Közlönyben – is megjelent döntést kedden jelentette be Dániel Zoltán, a megyeszékhely alpolgármestere.

Kéri István

A megyei jogú város önkormányzata a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) országos elnökségével közösen másfél éve kezdeményezte a történelmi emlékhellyé nyilvánítást.

Méltó emlék a mártíroknak

Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Nógrád megyei elnöke elmondta: még 2016-ban kezdeményezték az igen bonyodalmasnak és hosszasnak bizonyult folyamatot, de végül meglett az eredménye. – Sokaknak jól eső érzés ez, köztük főleg azoknak, akiknek hozzátartozói a sortűz áldozatául – hangsúlyozta Bérczesi Mihályné. Hozzátette: méltó emlék ez a mártíroknak, hiszen nem sok ilyen emlékhely van az országban. A tervek szerint a cím elnyerését jelképező sztélét december 8-án helyezik el a téren. N. O.

A Nemzeti Örökség Intézetének honlapján olvasható ismertető szerint az egykori Vásártéren 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek békésen a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért. A karhatalom képviselői, valamint szovjet katonák tüzet nyitottak a fegyver nélküli tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata és 80 sebesültje volt. A legújabb kutatások azonban 131 főre teszik a halálos áldozatok számát. A napjainkban már December 8. térnek nevezett helyszín szimbolizálja az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni tömeges megtorlásokat.

– Önkormányzatunk álláspontja szerint közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk sorsfordító eseményeit, emlékhelyeit, azért is, hogy méltóképpen ápolhassák a hősök és az áldozatok emlékét – fogalmazta meg Dániel Zoltán alpolgármester tegnap délután Salgóbányán, az első világháborús honvéd emlékmű felújítás utáni ünnepélyes átadásán, ahol bejelentette a December 8. tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását is.

Az országban jelenleg 51 történelmi emlékhely található. Nógrád megyéből már korábban megkapta ezt a címet a szécsényi Forgách-kastély és a ferences kolostor együttese, a balassagyarmati Vármegyeháza, továbbá Drégely vára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában