Száz év

2018.09.23. 15:35

Emlékévre készül a legbátrabb város

Jövőre lesz az 1919-es csehkiverés századik évfordulója.

Sz. K.

A balassagyarmati városvezetés méltóképpen kívánja megünnepelni a centenáriumot, ezért egy emlékév keretében minden kulturális, illetve identitást erősítő rendezvényt ennek jegyében tartanak meg.

A 2020. június 4-ig tartó emlékév felelős koordinátora Tyekvicska Árpád, a Nógrád Megyei Levéltár korábbi igazgatója, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum muzeológiai osztályvezetője. A csehkiverés, illetve a korszak jeles kutatója számos könyvet és tanulmányt publikált a témában. Az előkészületek már megkezdődtek: a napokban összegyűltek mindazok – köztük civil szervezetek, egyházak és vállalkozások képviselői –, akik tevékeny résztvevői lesznek a rendezvénysorozatnak.

Mint ismeretes, a városi polgárok, valamint az őket támogató magyar katonák 1919. január 29-én kezdtek harcba a Balassagyarmatot elfoglaló csehszlovák erőkkel. Az országgyűlés ennek elismeréseként 2005-ben Civitas Fortissima (legbátrabb város) címet adományozott Balassagyarmatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában