Helyi közélet

2016.08.22. 04:08

Emelkedett lélekkel

fenyvesi

Két részletben, több helyszínen zajlottak az augusztus 20-ai balassagyarmati események. Délelőtt a hivatalos ünnepség zajlott, délután a vidámságé lett a főszerep.

 

Balassagyarmat. Közel telt háznyi közönség gyűlt össze a régi vármegyeháza dísztermében a délelőtt tíz órakor kezdődő ünnepségen. Előbb Gál Lea Kamilla gyönyörű énekét zengték vissza az évszázados falak, majd Juhász Ákos előadóművész erre az alkalomra készült saját versét szavalta el.

Medvácz Lajos, a város polgármestere beszédében először István király érdemeit méltatta, kiemelve, hogy egy teljes évezred minden próbáját kiálló, stabil állami és egyházi intézményrendszert épített ki, határozott döntésekkel jó válaszokat adva a kor kihívásaira, felismerve a keresztény értékrendhez tartozás hosszú távú előnyeit. Ezek a vívmányok pedig mai napig tartó, igazi értékei a magyarságnak. Ezután részleteket idézett az Intelmekből, végül azt hangsúlyozta, hogy a szent uralkodó alakja és tettei a huszonegyedik század emberének is példával szolgálhatnak, hogy emelkedett lélekkel tekintsünk a jövő felé.

A későbbiekben a történelmi egyházak képviselői mondták el augusztus huszadikai gondolataikat, Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke pedig a „Magyarok Kenyere” programról számolt be, majd Medvácz Lajos Balla Mihály országgyűlési képviselő táraságában megszegte az új kenyeret, amelynek szeleteit a résztvevők is jó ízzel falatozták.

A rendezvényen közreműködött még Fábry István, Csetneki Hanna, valamint az egyesített városi vegyeskar Ember Csaba vezényletével.

A délután során kézműves foglalkozások, mese és zenei előadások szórakoztatták a gyermekeket és felnőtteket.

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában