Szécsény

2018.04.19. 17:08

Élmények a városból

Katolikus óvodák pedagógusai vettek részt a közelmúltban megtartott országos szakmai napon a Páter Bárkányi János Katolikus Óvodában.

Szenográdi Ferenc

Az ország különböző részeiről érkezett huszonnégy óvónőt Szenográdi Tamás, az intézmény igaz­gatója köszöntötte.

A nap programját Smelkó Istvánné, az óvoda vezetője vázolta fel, amelynek fő témája a szülőföld, Szécsény volt, ahol születtünk, élünk, amire büszkék vagyunk. Bemutatták az óvodát, a játékokkal felszerelt udvart, a fedett teraszt, a sószobát, tornatermet, a hangulatos csoportszobákat, amelyekről elismerően szóltak a vendégek. A budapesti Katolikus Pe­dagógiai Intézet részéről Gorolyóné Szabó Éva kiemelte, az intézményeknek nagy erőpróbát jelent egy-egy országos szakmai nap megszervezése, viszont szükség van rá, mert komoly segítséget nyújt a résztvevők számára.

A nap programja két részből állt. A vendégek először virtuális séta keretében megismerkedtek a város nevezetességeivel. Smelkó István múzeum­pedagógus interaktív előadást tartott a múzeumokban szervezett lehetőségekről. Galcsik Zsolt levéltáros képek kivetítésével felvázolta Szécsény történetét. A vendégek kapcsolódtak az óvodai csoportokhoz, akik „Barangolás Szécsényben, Palóc Peti útján” címmel egy-egy nevezetes intézményt, műemléket ismertek meg, sok érdekes történetet, szokást hallottak, láttak, ismerkedtek a helyi hagyományokkal, tárgyi emlékekkel.

A meglátogatott intézményekben Smelkó István múzeumpedagógus, Jászberényi Pál, a Nosztalgia Múzeum tárlatvezetője, Garamvölgyi Andrea, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Kardos Csongor atya plébános előadásai felkeltették a gyermekek érdeklődését a múlt, a letűnt korok, a zene és a hit iránt. Az óvodában a foglalkozásokon a vendégek együtt gyurmáztak, festettek, játszottak, táncoltak a gyermekekkel.

Az óvodapedagógusok szakmailag feltöltődve, új ismeretekkel a „tarsolyukban”, szép élményekkel távoztak a szécsényi szakmai napról.

Kiemelt fotó: A vendégek együtt játszhattak a kicsikkel, Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában