Budapest-Nógrád megye

2018.04.19. 16:47

Elismerésben részesültek: az elmúlt öt év a polgárőrség aranykora

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Balogh János, a Tari Polgárőr Egyesület vezetője is elismerésben részesült az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) budapesti küldött­gyűlésén.

S. Cs. E.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke közölte: a 2012 és 2017 közötti időszak a polgárőrség aranykora volt. Ebben az időszakban az új polgárőrtörvény megszületése, a költségvetési támogatás jelentős bővülése, a járműpark megújítása, az új igazolványok, az egységes formaruha és az új képzési rendszerek bevezetése kapcsán megújult a polgárőrség. Több mint egymilliárd forintra emelkedett a költségvetési támogatás, országos szinten 570 új járőr­autót, több mint 1000 kerékpárt, és mintegy 100 új robogót állíthattak szolgálatba a polgárőrök. Az OPSZ, a több mint 63 ezer polgárőr tevékenységének és a kormányzat támogatásának köszönhetően sikeresen zárta a 2017-es évet.

– A szervezet valamennyi programja a közbiztonság javulását eredményezte, ezért a partner önkormányzatok több mint 90 százaléka elégedett volt a munkával – mondta Túrós András.

Mint megtudtuk, 2017-ben a polgárőrök 9,2 millió szolgálati órát teljesítettek országszerte, és fontos szerepet töltöttek be a déli határ mentén az illegális migráció elhárításában is. Az év legfontosabb feladati között Túrós András a közterületi jelenlét fokozását, illetve az idős, magányos emberek és a fiatalok védelmét említette.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a polgárőrség kiemelt szerepet tölt be az ország társadalmi békéjének és az állampolgárok nyugalmának biztosításában. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország mára a világ 15. legbiztonságosabb országává vált. Kiemelte, hogy 2010-hez képest a többszörösére emelkedett a polgárőrség költségvetési támogatása, amelyet munkájukkal háláltak meg a polgárőrök.

Nem véletlen, hogy a külföldiek csodálkoznak azon, hogy magányos nők éjszaka is biztonságban sétálhatnak a nagyvárosok utcáin, illetve rend van a falvakban is. Megalakult a szervezet határvédelmi tagozata, a hazájukat védő polgárőrök mintegy 400 illegális migránst fogtak el és több mint 500 elfogását segítették – mondta Pintér Sándor.

A belügyminiszter a közterületi jelenlét bővítésére kérte a polgárőröket, illetve a rendezvényen azt is bejelentette, hogy a költségvetési támogatáson túl az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legkevesebb 50 használt szolgálati autót ad át az OPSZ részére.

A rendezvényen – amelyre Nógrád megyei polgárőrök is meghívást kaptak – díjazták a kiemelkedő munkát végző szakembereket. Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Pintér Sándor, Magyarország belügyminiszterének tárgyjutalmát vehette át. Balogh Jánost, a Tari Polgárőr Egyesület vezetőjét pedig Túrós András elnök a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki.

Kiemelt fotó: Dr. Túrós András elnök elmondta, hogy a szervezet valamennyi programja a közbiztonság javulását eredményezte, Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában