Ragaszkodás

2018.09.23. 11:17

Egyre hevesebb a vita a halálra ítélt fák miatt Szandán

Ha kell, odakötözik magukat, de nem engedik kivágni a szandaiak azt a 11 hársfát és két vadgesztenyefát, amelyek már 90 éve díszei a település templomkertjének. Az ügyet bonyolítja, hogy a két szakértői jelentés egymásnak ellentmond.

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila/NMH

Egy, a szerkesztőségünknek küldött levél nyomában indultunk el a Belső-Cserhát kedves falujába, Szandára, hogy kibogozzuk annak a történetnek a szálait, amelynek főszereplője ez a 13 kivágásra ítélt kilencvenéves hárs és vadgesztenyefa a templom kertjében.

A fák kivágásának ötlete a templom mellett vezető út másik oldalán található ingatlan tulajdonosaitól ered. Természetesen velük szerettünk volna elsőként beszélni, de megkeresésünkre semmilyen válasz nem érkezett, így az ő véleményüket nem is tudjuk közölni. Vagyóczki József plébános telefonon annyit közölt velünk: ő a saját felelősségének tartja, hogy a templom és környéke biztonságos legyen, ezért igenis szeretné kivágatni a fákat. Hozzátette: valóban a szóban forgó ingatlantulajdonos testvérpár erősködik a kivágás mellett, de ez az ő személyes meggyőződése is. Régebben is felvetette már a híveknek, de mindig nagy ellenállásba ütközött.

Indokolatlan lenne a kivágás

A Római Katolikus Egyház tulajdonát képező telken található fák nem csupán, sőt elsősorban nem a tulajdonos, hanem a hívők, a falubeliek, az odalátogató vendégek számára nyújtanak esztétikai élményt. Az idős fák állapotának helyszíni vizsgálata alapján csupán egy hársfa esetében határozott meg teendőt az igazságügyi szakértő: a fa útra hajló vastag ágát kell levágni, ezzel a „húzása” megszüntethető, így még a legerősebb vihar esetén sem dőlhet ki. A 11 hársfa együttes eszmei értéke 14 millió 414 ezer forint, a két vadgesztenyefáé 874 ezer forint.

A helyszínen megértettük a helybeliek felháborodását. Látva a templom és a hozzá szervesen kapcsolódó fasor idilli képét, mindenkiben felmerül a kérdés: miért akarják ezt a szépséget megszüntetni? Itt, a templomkertben találkoztunk Rugáné Pongrácz Mária polgármester asszonnyal, több helyi lakos társaságában. Ők nagyon szeretnék megmenteni a fákat, és azt a látványt, amit nyújtanak.

– Természetesen volt már arra példa, hogy az önkormányzat is kivágatott fákat, de akkor valóban beteg nyár- és fűzfákról volt szó. Az azonban most még nem derült ki, hogy ezeknek a fáknak az állapota indokolja-e a kivágást – mondta a polgármester.

Az önkormányzat által felkért igazságügyi szakértő szerint nem kell kivágni. A véleménybe ezt is beleírta: „A lakóközösség dicső múltját reprezentáló, országos jelentőségű idős fák a templomot méltó keretbe foglalják, egyszersmind védik, óvják az időjárás szeszélyeitől. A fák és az épület harmonikus egységet képeznek. Ezért a fák fenntartása mindannyiunk közös érdeke kell legyen.” A kivágást erőltető szomszédok is felkértek egy szakértőt, egy minősített favizsgálót, aki külső és belső műszeres vizsgálattal 35–45 százalékos károsodást állapított meg, ez pedig szerinte éppen elég indok a fűrészek bevetésére.

A hársfák igen magas kort is megérhetnek, hazánkban sok helyen találkozhatunk akár hétszáz éves egyedekkel is. Ez persze nem általánosítható, mindenesetre Szanda polgárai harcolnak a fákért, mint mondják, meg fogják védeni gyönyörű hársfasorukat. Ha kell, oda is láncolják magukat, ha jönnek a favágók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában