Hírlap-információ

2018.09.22. 17:54

Egyedi és különleges tárgyak gyűjteménye látható a Füleki Vármúzeumban

A Füleki Vármúzeum szezonzáró tárlatán az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták termékeit mutatják be a 18. század végétől egészen a 20. század elejéig, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre.

P. K.

Forrás: Pixabay

A kiállítás Ládóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Nógrád, Borsod és Zemplén hutái­nak termékei mellett a mai országhatáron túli, északabbra fekvő vármegyék egykori hutáiból származó tárgyi emlékanyag gyűjtésére is vállalkozott.

A több mint ezerdarabos gyűjtemény nagy részét tároló- és ivóedények alkotják, de vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek is gyarapítják a válogatást. Egyes darabjai egyszerűségükben szinte önálló ­művészi alkotások, s bizonyítják: a magyar üvegművesség egyéni formavilágot teremtett a korszakban.

A tárlat kiegészítő részét képezik a Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói. A Tűzben született szépség című kiállítást szeptember 21-én nyitották meg a Foncsik Énekegyüttes közreműködésével a füleki vár Bebek-tornyában, amelyet Kautman Ján, valamint dr. Veres László egyetemi magántanár és nyugalmazott megyei múzeum igazgató ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Az egyedi gyűjtemény november­ közepéig tekinthető meg. Emellett a Fülek 1938–1945 című kiállítást vezetett sétával nézheti meg a közönség a vár alatti óvóhelyen 9 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában