Helyi közélet

2016.11.04. 08:02

Egy verseny, ahol „a pénz volt a sztár”

fenyvesi

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának épületében rendezték meg a közelmúltban a „PénzSztár” országos középiskolai pénzügyi-gazdasági verseny megyei selejtezőjét. A vetélkedőn Salgótarján öt kiváló csapata mérte össze tudását. Szerződés, foglaló, apport, deficit, mérleg és adó. A legtöbben hallottuk már ezeket a kifejezéseket, azonban pontosan körül írni őket már közel sem menne olyan egyszerűen. A – selejtezőt megelőző – két online fordulót kiemelkedően jó eredményekkel teljesítő diákok viszont otthonosan mozogtak ebben, az idegen fogalmakkal átszőtt világban is.

Salgótarján. A verseny színhelyére érkezve kellemes hangulatú légkör fogadott minket. A felsorakozott csapatok arcán egyszerre volt felfedezhető az izgalom és az elszántság. A versenycsapatok külön-külön asztalnál foglaltak helyet úgy, hogy egymás munkáját semmi esetre se zavarhassák meg. A szervezők idilli környezetet biztosítottak a teremben, így minden versenyző süteménnyel és üdítővel turbózhatta fel agytekervényeit a megmérettetés alatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A győztes csapat és felkészítő tanáruk[/caption]

A jól érezhető izgatottságot tovább fokozta Tóth Gábor játékvezető – aki főállásban a NAV informatikusaként dolgozik , amikor bejelentette: egy rövid nyitóbeszéd után kezdetét veszi a közgazdasági ismeretekre épülő versengés. A játékvezető beszédében mindenekelőtt gratulált a csapatok megalakulásához és a selejtező fordulókban elért sikeréhez, hiszen a versenyre való felkészülés mellett az iskolai teendőikre is koncentrálniuk kellett a diákoknak. Jól bizonyítja a verseny nehézségét az is, hogy voltak olyan csapatok, akik az első online forduló után meghátráltak a nem feltétlenül egyszerű feladatok súlyától. Tóth Gábor a csapatok felkészítő tanárait is elismerő szavakkal illette, mert remekül kiokították diákjaikat a pénzügyi dolgokról.

A nyitóbeszéd alatt megtudtuk azt is, hogy egy időben, egyszerre, ugyanolyan feladatokon elmélkedve, összesen 460 gyerek bizonyíthatja szakmai ismereteit a versenyen. Pontosan 23 helyszínen hallgatták a versenyzők a játékot vezénylők hasonló szavait, mint a mieink a megyeszékhelyen. Az is kiderült, hogy 2015 óta határon túli diákok is nevezhetnek a versenyre, így bizonyára egy-egy Magyarországon túli helyszínen is eluralkodott a versenyhangulat.

Tóth Gábor hangsúlyozta, hogy a vetélkedő 12 feladatsorból áll, amelyek megfejtésére egyenként igen minimális, mindössze nyolc perc áll rendelkezésre. A versengők az online fordulóhoz hasonló, illetve teljesen új feladatfajtákkal is találkoznak. Csak hogy néhány példát említsünk, volt kiegészítő, definíció-magyarázó, javítós, számítási és adatpárosító feladat is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A szakmai zsűri tagjai: dr. Gaál Zoltán, dr. Rozgonyi József és Cene Katalin[/caption]

A játékmester be is mutatta a résztvevőknek a zsűriben helyet foglaló, három elismert személyt, akik a verseny tisztaságáért is feleltek. A zsűri elnöke dr. Rozgonyi József, a salgótarjáni polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa, aki az egykori számviteli főiskola, illetve a „Közgé” igazgatója is volt korábban. A testület másik két tagja, Cene Katalin, a Budapest Bank salgótarjáni fiókvezetője, illetve dr. Gaál Zoltán, a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója volt. A szóbeli bemutatás után az elnök is köszöntötte a diákokat, és eredményes, tiszta versenyt kívánt a jelenlévőknek.

A játékvezető és a zsűri után a csapatok bemutatkozása következett. A salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumból két csapat került a selejtezőbe: a Bolyai Tőzsde és az Ace of pénz. Mindkét társulás csapatkapitánya kiemelte, hogy alapműveltségük a nulláról indul a témában, de interneten látták a versenyt, és szerették volna magukat kipróbálni egy tőlük távolabb álló témában is. A másik három csapat – a Cst.Bt., a Hasznot élvezők és az EURórák – a salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskolából került be a fordulóba. Közülük többen is próbálkoztak már tavaly, de akkor nem sikerült bekerülniük a megyei döntőre. Most újult erővel, új csapattal vágtak bele a küzdelembe, amelynek célja a regionális döntőbe jutás.

A bemutatkozások végén nem maradt más hátra, mint hogy kiosszák az első feladatlapot és a megadott jelre megkezdődjék a diákok agytekervényeinek beindulása. Az írásban megoldandó feladatok korrigálását a már említett szakmai zsűri végezte, akik a játék alatt folyamatosan ismertették a csapatok egy-egy feladatban megszerzett pontjait. Lapunk a nézők között foglalt helyett, így onnan fürkésztük a csapatok felváltva hol örömteli, hol gondolkodó, hol csalódott ábrázatát egy-egy feladat megoldása, illetve a helyes megoldások felolvasása alatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A versenycsapatok arcán egyszerre volt felfedezhető az izgalom és az elszántság[/caption]

A csapatok fej-fej mellett haladtak, szinte minden feladat után változott az élen álló csapat neve, így tényleg csak az utolsó fordulóban, a végső hajrában dőlt el, hogy melyik csapat állhat a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Az érdekfeszítő versengés végén eredményt hirdettek. E szerint a salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskolájának Cst.Bt. nevű csapata nyert, a Bolyai Gimnázium Bolyai Tőzsde nevű csapata előtt. A győztes csapatot Tóth Fanni, Tőzsér Anna, Birkás Anna és Bozó Patrik erősítették, felkészítő tanáruk pedig Matikovszki Diána volt. A második hely megszerzésének is jelentősége volt, mivel a versenykiírás szerint a régión belül az első helyezettek mellett a legtöbb pontot elért második helyezett jutott még be negyedik csapatként a regionális fordulóba. Az egri és miskolci helyszíneken zajló versenyek pontjainak ismeretében végül Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből került ki a legjobb második.

Azoknak a csapatoknak sincs okuk bánkódásra, amelyek nem jutottak tovább a regionális fordulóba, hiszen a zsűri elnöke is kiemelte: „Az öngondoskodásnak, a pénzügyekről való ismereteknek óriási jelentősége van az ember életében. Az ilyen típusú vetélkedők azért is fontosak, hogy a tanulók ráhangolódjanak a mindennapokat érintő problémákra is, és ezek ismeretével mindnyájan nyertesekké váljanak.”

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában