Helyi közélet

2016.11.03. 07:33

„Egy kis romantikus éji zene”

fenyvesi

Egy varázslatos hangverseny, egy méltán híres orgonista – Rákász Gergely – zseniális játékával elevenedik meg november 11-én, pénteken a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hangversenytermében.

Salgótarján. A „Mozart – Egy kis romantikus éji zene” című előadás alatt nemcsak az idén 260 éve született Wolfgang Amadeus Mozart halhatatlan szerzeményeit hallhatják a hozzáértő fülek. Dallamok csendülnek fel Mozart egyik nagy kortársától, Ludwig van Beethoventől is, de a 130 éve elhunyt Liszt Ferenc alkotásaiból is ízelítőt kaphatnak a nézők. A nagy zeneszerzők műveit még ezzel sem meríti ki a világhírű koncertorgonista, hiszen Mozart egyik nagy példaképétől, Johann Sebastian Bachtól is csempész zenedarabokat a színpadon oly látványosan megjelenő műsorába.

Mozart a szabadkézművesség gondolatait naivan komolyan vette, s ezen eszmét követve igyekezett megkomponált zenéivel hatást gyakorolni a világra, ettől várta az emberek jobbá válását is. Rákász Gergely műsora szigorúan erre a gondolatmenetre épít, és ennek megvalósítását turbózza fel sajátos műfajával, amelyben a képzőművészet, a tánc és a színészi játék egyszerre elevenedik meg a pódiumon.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Rákász Gergely mutatja be játékával Mozart csodálatos tehetségét[/caption]

Az előadás egy beavatási rítus lesz az érdeklődők számára, ugyanis a művész a Szépség, a Bölcsesség és az Erő lépcsőin kíséri végig hallgatóságát. Ezen lépcsők bebarangolása után pedig valószínűleg Mozart évszázados alkímiája a közönségben is maradandó nyomot hagy majd.

A látványorgonista véleménye is igazán elgondolkodtató műsorának címadó művészéről: „Bach-val bármikor beköltöznék társbérletbe, Mozarttal soha. Csak látogatnám néha. Ha felmennék hozzá, akkor gondosan kiválasztanám azt a fotelt, amiben talán nem kapok tetanuszt. Lehunynám a szemem, mert képtelen lennék elviselni a káoszt, amiben él, de belül együtt mosolyognék Istennel, ahogy zenét lélegzik.”

A hangverseny után a nézők is elmélázhatnak azon, hogy miben rejlett Mozart csodálatos tehetsége, és miben rejlik Rákász Gergely friss, élénk, szertelen és egyben laza stílusának varázsa. A látványkoncertet az komoly zenére éhes közönség jegyek ellenében tudja megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában