Bátonyterenye

2018.03.21. 19:45

Édes beruházás: csokoládégyár épül a városban

A Vadász márkanevű termékeket gyártó Árklub Kft. világszínvonalú technológiával felszerelt csokoládégyárat épít Bátonyterenyére, a kormány támogatásával. A 8,3 milliárd forint értékű „édes” beruházás mintegy 150 új munkahelyet teremt a városban.

Palchuber Kinga

A nagy volumenű beruházás részleteiről szerdán egy sajtónyilvános ünnepség keretében számoltak be a megvalósítók. A Városháza dísztermében először Nagy-Majdon József polgármester mondott köszönetet a cég tulajdonosainak, hogy 2015-től kezdve kitartottak a város mellett, annak ellenére, hogy több helyre is megpróbálták őket elcsábítani.

Ezt követően Becsó Zsolt országgyűlési képviselő szólt mindazokhoz, akik hozzájárultak Nógrád megye legédesebb beruházásának megszületéséhez. A honatya kifejtette: a projekt értéke meghaladja a nyolcmilliárd forintot, amely közel 150 új munkahelyet is teremt a városban.

A cég és a csokoládé kapcsolata

Az Árklub Kft. 1994-ben alakult családi vállalkozásként, akik mögött már igen hosszú út áll. Tóth Csaba a cég történetét ismertetve elmondta: vállalkozásuk mindig igyekezett eleget tenni a piac kihívásainak, így évről évre mindig nyereségesen működnek. Hozzátette: a Vadász, mint márka 1971-ben a világ legnagyobb vadászati kiállításának tiszteletére született meg egy vadászszelettel. A Kft. felvásárolta a minőségi termék márkáját, jelenleg 67 Vadász termékük van a piacon. A tulajdonos szerint a siker kulcsa az is, hogy minden szezonra készülnek valami új finomsággal. A kezdetekhez képest a márka felemelkedett: a termékek gyártásánál hangsúlyt fektetnek a magas minőségre, arra, hogy valódi csokoládéból állítsák elő az igazi magyar édességet.

 

– Az identitás erősítését, a város és a gazdaságfejlesztését tekintve elmondhatjuk, hogy mindhárom területen jelentős eredményeket sikerült elérni az elmúlt években – tette hozzá.

Ezután Tóth Csaba, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója ismertette: a bátonyterenyei a cég első gyára lesz, eddig ugyanis bérgyártásban működtek. A beruházással tehát a Kft. legnagyobb problémája, a gyártókapacitás hiánya is megoldódik.

– Terveink szerint az első ütemben 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot építünk ki év végéig, ahol a minőségi csokoládégyártáshoz Európában is egyedülálló technológiákat fogunk használni – hangsúlyozta a cégvezető. A következő esztendő végére már az üzemszerű működés is megvalósulhat.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt 30 évben szinte megsemmisült a magyarországi édesipar, ám a bátonyterenyei csokoládégyár kiépítése a feltámasztás első lépcsőfoka lesz. Mint mondta: a magyar kormány mintegy 45 százalékos támogatással – több mint hárommilliárd forinttal – segíti a projekt megvalósulását. A támogatást továbbá diplomáciai válasznak nevezte arra a lépésre, hogy tavaly év végén az ukrán elnök tulajdonában lévő, a Vadász csokoládét is gyártó budapesti gyár üzleti indok nélkül felmondta szerződését.

Az államtitkár végül elmondta: az elmúlt három évben mintegy 40 milliárd forintnyi gazdaság fejlesztés érkezett Nógrád megyébe, amely több mint ezer új munkahelyet eredményezett.

Becsó Zsolt sajtótájékoztatója -
Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

 

 

Kiemelt fotónk illusztráció (pixabay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában