Helyi közélet

2017.08.07. 05:18

Díjak a falu szolgálatáért

fenyvesi

Hatalmas hőségben rendezték meg szombaton a község falunapját. A programok sorában volt főzőverseny, mentőkutyás bemutató, több kézműves foglalkozás, az érdeklődők megtekinthették a helyi tájházat, délután pedig a szabadtéri színpadon díjátadással és fellépésekkel folytatódott a műsor.

Hegedűs H.

Szügy. Amikor délután négy óra előtt pár perccel a kánikulában megérkeztünk a rendezvény helyszínére, az egykori vármegyeháza széles kapuján belépve elismerően nyugtáztuk, hogy a szervezők a tikkasztó melegre felkészülve egy párakaput állíttattak fel, aminek legfőképpen a gyerekek örültek, ide-oda mászkálva élvezték a rájuk hulló, enyhítő cseppeket. A közönségnek fenntartott tágas sátor alatt lassan teltek meg a padsorok, sokan a fák árnyékába húzódva kerestek maguknak hűsítő helyet.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Markó Antal polgármester felsorolta a falu fejlesztéseit[/caption]

Elsőként a település polgármestere, Markó Antal köszöntötte a falubelieket és a vendégeket, majd néhány szóban arról beszélt, milyen intenzív fejlesztésbe fogtak nemrégiben. Részletesen ecsetelte a vívmányokat is: sikeres pályázatnak köszönhetően a közeljövőben megkezdődhet egy tízhektáros területen új iparterület kialakítása, amelyhez inkubátorház és csarnok is csatlakozik, valamint egy napelem-park is felépül. Szeptember harmadikán avatják majd fel a község új gyógyszertárát, korszerűsítik az orvosi rendelőt, míg a fogorvosi szakellátást Herencsénnyel közös projektben fejlesztik. Megújult öt utca burkolata, rendbe hozták a második világháborús szovjet katonai sírokat és kitisztították a Dézsa-patak medrét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] Tágas sátor alatt nézte a fellépőket a közönség[/caption]

A polgármesteri beszéd után a díjátadások következtek. Három olyan személyiség vehette át a „Szügy Községért” elismerést, akik az elmúlt évtizedekben rengeteget tettek a falu fejlődéséért, a színvonalas közösségi életéért. Csernák Edit pedagógus a falunap és a szlovák majális szervezésében, illetve a különböző rendezvények színpadának díszítésében tűnt ki. Török Sámuelné amellett, hogy az önkormányzatnál negyed évszázadon keresztül intézte az adóügyeket, a mai napig a népdalkör vezéregyénisége és „humorfelelőse”. Tálas Györgyné pedig, amíg egészségügyi állapota engedte, szintén aktív tagja volt a népdalkörnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Gál Gusztáv (jobbról) átadja a főzőverseny első díját[/caption]

Sisa Józsefné a „Nélküled” című népszerű hazafias dal eléneklésével üdvözölte az ünnepelteket, ezután Gál Gusztáv, a főzőverseny zsűrijének elnöke ismertette a bíráló bizottság szakvéleményét. Elmondta, nagyon sokszínű ízharmóniával szembesültek a kóstolások során, a résztvevő nyolc csapat igencsak kitett magáért, hogy minél finomabb étkekkel rukkoljon elő. Végül a harmadik helyet a „Jóbarátok” csülökje érdemelte ki, másodikként a „Menyecskék” vörösboros marhalábszár-pörköltje végzett, míg a legjobbnak a Szügyi Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjainak babgulyása találtatott, akik a különböző tárgyjutalmak mellett egy jókora fakanállal is gazdagodtak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1136"] A Boróka néptánccsoport fellépése[/caption]

A hivatalos részt immár a jókedv és a móka váltotta, a színpadot benépesítették a különböző énekes-néptáncos csoportok. Mi még megvártuk a helyi Boróka néptánccsoport és a Szanda Singers szereplését. A későbbiekben fellépett a szügyi népdalkör és megszólaltatták hangszereiket az Ipoly túloldaláról érkezett lukanényei citerások. Az est sztárjai pedig Balássy Betti és Varga Feri, valamint Csocsesz voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában