Helyi közélet

2016.10.14. 06:00

Digitális felzárkóztatás

fenyvesi

Napjainkban a digitális világ kényelmesebbé, az információk elérését könnyebbé, az ügyek intézését egyszerűbbé teszi. Azok számára, akik a számítógépek használatában otthonosan mozognak, mindez könnyebben elérhető.

Szécsény. A városban 2009-ben megalakult eMultiCoop Szociális Szövetkezet. Három fiatal, agilis tagja – Király Henrietta, Szeles Anita, Varga Zsófia – a digitális világot hozzák egy kicsit közelebb mindazokhoz, akik hozzájuk fordulnak. Tagjaik az eMagyarország Pontnak. Szécsényben a művelődési házban van a központjuk, ott működik az eMagyarország Pont. A szécsényi járásban öt településen – Ludányhalászi, Rimóc, Nógrádmegyer, Endrefalva, Varsány – az önkormányzatok támogatásával hozták létre az eMagyarország Pontot.

– Munkánkkal egy olyan lehetőséget nyújtunk a gyermekeknek és felnőtteknek, amely újfajta világot ad számukra – fogalmazott célkitűzésükről Király Henrietta.

A szolgáltatásuk többirányú. Délutánonként főleg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, akiknek otthon nincs számítógépük, keresik fel őket, hogy felkészüljenek a következő számítástechnikai órákra, gyakorolják ismereteiket, internetezzenek. Vannak közöttük, akik már egész profi módon kezelik a számítóképet. - Azóta, amióta ide járok, kedvenc tantárgyam lett a számítástechnika – újságolta az egyik fiatal. Az iroda dolgozói szívesen segítenek a hozzájuk bekopogtató felnőtteknek is. Gyakran keresik fel őket egy – egy önéletrajz megírásával, nyomtatványok kitöltésével, szállásfoglalással, internetes vásárlással, utazási jegyek megrendelésével stb. A felnőttek számára tanfolyamokat tartanak, ahol a résztvevők megismerkednek a számítástechnikával, elsajátítják a használatának alapismereteit. A tanfolyamok egy része térítésmentes, viszont ha fizetni is kell, a költség minimális. A nyári hónapokban számítástechnikai táborokat tartanak a hátrányos helyzetű fiatalok részére.

– Célunk a digitális felzárkóztatás. Az a tapasztalatunk, hogy a fiatalok körében nagy az érdeklődés a számítógép és az internethasználat iránt. Ez nagymértékben segíti, megkönnyíti a munkánkat. A felnőttek közül is egyre gyakrabban és egyre többen fordulnak hozzánk, olyanok, akik szeretnének a digitális világgal megismerkedni – vélekedett Szeles Anita.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában