Balassagyarmat

2018.04.19. 12:53

Csodaszép, erszényes lakó érkezett a nyírjesi vadasparkba

Április elejétől imádni való, kenguru lány színesíti a vadaspark dolgozóinak hétköznapjait.

O.N.

Fotók: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Nemrégiben pedig a látogatók előtt is megnyílt a lehetőség, hogy szemügyre vegyék az ugráló emlőst.

Nagy az öröm a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban, hiszen a napokban egy másfél éves, ivarérett, nőstény kenguruval bővült az ott lakók száma.

Érdekességek a kengurufélékről

Erős és izmos hátsó lábaiknak köszönhetően 48 – 50 kilométer/órás sebességgel képesek ugrándozni. Egyetlen szökkenéssel akár kilenc métert is megtehetnek.

Az egyensúly megtartása nagyon fontos náluk, amelyben hatalmas, erős farkuk segíti őket. Helyben álláskor pedig ügyesen rá tudnak támaszkodni, tehát egyfajta plusz lábnak használják azt.

A vemhességi idő mint minden erszényesnél, esetükben is nagyon rövid: 29 – 38 nap. Az újszülött roppant kicsi, embriószerűen fejletlen, tömege alig pár gramm. Ennek ellenére segítség nélkül mászik fel anyja erszényébe, azon a nyomon, amelyet az anyja az altestén nyálával megjelölt. Ott rácsimpaszkodik a négy emlő egyikére, majd hosszú hetekig el sem engedi azt, vagyis életének első hónapjait az erszényben tölti.

- A jászberényi állatkertből érkezett hozzánk, illetve párjához a gyönyörűszép kenguru. Mivel ivarérett korban van, továbbá a már régebb óta nálunk élő, hím példány is szívesen fogadta a társaságát, nagy az esély a sikeres szaporodásukra – mondta Görög Örs, a vadaspark vezetője.

Hozzátette: a látogatók múlthét végétől csodálhatják meg a jövevényt, aki a hangoskodást annyira nem, de a gyümölcsöket, zöldségeket és a különböző fűféléket annál jobban szereti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában