300

2018.10.15. 11:31

Berkenyét ültettek elődeik tiszteletére

A törökvésszel megfogyatkozott Berkenye község népességének pótlására Frankóniából származó, német ajkú katolikus családok érkeztek a faluba. Ennek háromszáz éves évfordulóját két napon át tartó rendezvénnyel ünnepelték meg Berkenyén.

Gerhát Karina

Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

Az évforduló második napja ünnepi szentmisével vette kezdetét, amelyet dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke mutatott be.

– Ezen a háromszáz éves ünnepen próbáljuk meg átgondolni, mit is jelenthetett akkor az a letelepedés, illetve, milyen reményekkel érkeztek az ősök magyar földre. Azok az emberek három évszázada magukkal hozták a szőlővenyigéiket, a nyelvüket, a szokásaikat, a hagyományaikat, de legfőképp a hitüket. Az, hogy az Isten házában ünnepelhetjük a háromszázadik évfordulót, annak a gyümölcse, hogy az ősök a hitükkel együtt érkeztek Berkenyére – hangsúlyozta a püspök szentbeszédében.

Jobbra dr. Beer Miklós püspök
Fotó: Ladóczki Balázs, NMH

Az ünnepi szertartás után a templom előtt Schmidt Józsefné polgármester mondta el az alkalomra szánt gondolatait.

– Jelenleg az őshazából történő ideérkezés óta már a 10-11. nemzedék az, amely Berkenyén nőtt fel, szülőfalujának nevezheti a települést. Az elpusztult Berkenyét a váci püspök a 18. század elején német ajkú lakossággal telepítette be. Althan Mihály Frigyes 1718. október 13-án négy Frankóniából származó német katolikus családdal kötött szerződést a betelepítés feltételeiről – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette: az évszázadok alatt rengeteg megpróbáltatás érte a lakosságot, nehezek voltak az életkörülmények, az ott élőknek ugyanis kemény fizikai munkát kellett végezniük megélhetésükért. Azonban amikor mind a két világháborút túlélték, úgy gondolták a helyiek, fellélegezhetnek, de ezt követően újból nehéz idők járták a környéket.

– 1945 júniusában 82 fiatalt hurcoltak el, közülük 11-en nem tértek vissza. Ezt követően 1948-ban a családok egy részét kitelepítették, elkergették otthonaikból. Az 1960–70-es években körzetesítéssel csonkították meg a kistelepüléseket, ezzel együtt Berkenye önállósághoz való jogát is elvették.

Kitüntető okmány a faluvezetőnek

– Néhány esztendeje a Szentatyánál járt minden püspök, amelynek alkalmából egy kedves ajándékot kaptunk tőle, azért, hogy annak adjuk tovább, akinek szeretnénk, illetve, aki méltó rá. Azóta én ezt őrizgetem, de most jött el annak az ideje, hogy átnyújtsam ezt a Szűzanya emlékérmet Berkenye polgármesterének – mondta dr. Beer Miklós.

A váci megyés püspök hozzátette: Schmidt Józsefné több évtizedes polgármesterségének ideje alatt létrehozta a Szent Kereszt Alapítványt, továbbá számos egyéb tettével gondoskodott a templom, illetve a temető rendben tartásáról. Az elhangzottak alapján a püspök egyházmegyei kitüntető okmánnyal és főpásztori áldással ismerte el Schmidt Józsefné 29 éves polgármesteri tevékenységét.

A falu 1990-ig közigazgatásilag Nógrádhoz tartozott, majd ezután önálló hivatalt hozott létre.

A szétválás után Berkenye rohamos fejlődésnek indult, ez azóta is folyamatos. Az önkormányzat az elmúlt 28 esztendő alatt rengeteg beruházást valósított meg – hangsúlyozta Schmidt Józsefné.

Vasárnap átadták, illetve dr. Beer Miklós megszentelte a templom bejárata előtt található, a háromszáz év tiszteletére elkészült emléklépcsőt, továbbá a Szent Márton-emlékoszlopot is.

Ezt követően ünnepélyesen is a település használatára bocsátották a Rákóczi utca felújított szakaszát, amely 12 millió forintból valósulhatott meg, az ehhez szükséges összeg 85 százaléka állami támogatás volt.

Balla Mihály országgyűlési képviselő elmondta: van valami különlegessége Berkenyének. Amikor az ember odaérkezik, látja, hogy milyen összetartó és rendkívül erős a helyi közösség. A háromszáz esztendő olyan időszakot ölel fel a település életében, amely tele volt sok megpróbáltatással, de rengeteg örömmel is.

A templom köré több, különféle berkenyefát ültettek, amellyel véget is ért az esemény ünnepi része. Ezt követően a délután folyamán kulturális programokon vehettek részt az érdeklődők.

 

 

Címkék#berkenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában