Helyi közélet

2017.09.12. 04:43

Befejeződött a könyvtár felújítása

fenyvesi

Ahogy több más településen, a nyugat-nógrádi városban is a művelődési központtal azonos épületben – az emeletén – működik a könyvtár. Az elmúlt öt esztendőben, több lépcsőben teljesen korszerűsítették az intézményt.

Hegedűs H.

Rétság. Dr. Szájbely Ernő, a rétsági önkormányzat pénzügyi- és városüzemeltetési bizottságának elnöke arról tájékoztatott bennünket, hogy a művelődési központ, és azon belül a könyvtár rekonstrukciója egy pontosan megtervezett intézmény-felújítási folyamat része volt. Ez még 2013-ban kezdődött, amikor a városközpont-rehabilitáció részeként elindult a munka. Ebben lezajlott a művelődési központ akadálymentesítése, az aula megszépítése, a földszinti vizesblokkok rendbetétele. Rá egy esztendőre önerőből elvégezték az épület külső homlokzatának megújítását, hőszigeteléssel, a nyílászárók kicserélésével. A beruházás költségeiből mintegy egyötöd rész érintette ekkor a könyvtárat. Két évvel ezelőtt a munkák a villamosenergia-hálózat korszerűsítésével, és az ehhez kapcsolódó belső festési, mázolási tevékenységgel folytatódtak, illetve a könyvtárnál átépítették a vizesblokkot, a lefolyórendszer teljes cseréjével. Tavaly szintén saját, önkormányzati forrás felhasználásával megújították a könyvtár elavulttá vált padlóburkolatát, valamint klímaberendezést szereltek fel, mivel a nagyméretű üvegfelületek miatt a kölcsönző emberek nyaranta rendre panaszkodtak az elviselhetetlen hőségre. A művelődési központ esetében ugyancsak 2016-ban elvégezték a hangtechnikai rendszer felújítását.

Idén a könyvtárban befejeződött a hosszúra nyúlt, szakaszos kivitelezés. Eltávolították az ötvenéves bútorokat és polcokat, így teljesen újjávarázsolódott az olvasói tér. Ezzel párhuzamosan a könyvtárosok ellenőrizték az állományt, selejteztek, kivonták a dupla példányokat.

Összefoglalva:2013-tól napjainkig a mintegy hetvennégymillió forintos költségeknek közel a felét, harmincötmillió forintot szánt az önkormányzat – jórészt önerőből – a város könyvtárának megújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában