érdeklődnek

2019.05.17. 10:55

Az ország minden részéről megcsodálják Salgótarján épületeit

A nógrádi megyeszékhelyet gyakran illetik a szürke, vagy – némi pejoratív mögöttes tartalommal töltve – szocreál jelzőkkel.

V. E.

A városközpont képének meghatározó része a Karancs

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Ezek ellenére mégis akad benne szépség, amely a megyehatárokon kívül élők figyelmét is felkeltette. Az Artmagazin – Miskolc és Dunaújváros után – Salgótarjánba szervez kirándulást május 18-án, szombaton. A programok keretében az érdeklődők csoportja megtekintheti a Karancs Szálló tömbjét, a modern művelődési házat, bejárhatják a Megyei Tanács szocreál épületét és az egykori Munkásmozgalmi Múzeum futurisztikus tereit is. Branczik Márta, a Kiscelli Múzeum főmuzeológusa az 50-es 60-as években épült lakóházak között sétálva felfedi a város érdekességeit.

A városközpont képének meghatározó része a Karancs
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Mindemellett a megyeszékhelyre látogatók megismerkedhetnek Balázs János festészetével, megtekinthetik milyen üvegcsodák készültek egykor az Öblösüveggyárban, illetve bepillanthatnak Mihályfi Ernő, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztőjének magángyűjteményébe is, amelyben többek között Rippl-Rónai József-műveket is szemügyre vehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában