Óbudai Egyetem/Salgótarján

2018.04.20. 06:51

Diplomát kap a diák, és fejlődik a város is

Összesen hatvanhét diák, közülük huszonhét első helyen jelentkezett az Óbudai Egyetem Salgótarjánban induló képzéseire. Országos szinten tavalyhoz képest közel kétezerrel többen, csaknem 108 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.

S. Csuka Enikő

Az alapképzés és az osztatlan mesterképzés a legnépszerűbb, a diákok többsége állami ösztöndíjas formában kíván továbbtanulni. A 2018 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen csaknem 108 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést. Idén is legfeljebb hat – díjmentesen három – képzést lehetett választani. A tavaszi ügyintézési időszak április 19-től indul.

A legnépszerűbbek alapképzésben és osztatlan képzésben is – az elsőhelyes jelentkezések alapján – a gazdaságtudományok, a műszaki, a pedagógus-, az informatikai, az orvos- és egészségtudományi oktatás.

A legnépszerűbb alapszakok a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, az ápolás és betegellátás, az óvodapedagógus és a pszichológia.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) igazgatója lapunknak elmondta: a legfrissebb adatok szerint az intézmény jól szerepelt az idei felvételi eljárásban. Összesen hatvanhét diák, közülük huszonhét első helyen jelentkezett az Óbudai Egyetem Salgótarjánban induló képzéseire.

Mint megtudtuk, a Neumann János Informatikai Karhoz kapcsolódó mérnökinformatikus szakra az alapképzésre, nappali munkarendre, államilag támogatott formára összesen harminchárom diák jelentkezett, közülük tizenöt első helyen jelölte meg ezt a szakot. Költségtérítést összesen heten vállalnak, első helyen ketten. A könnyűipari és környezetmérnöki kar műszaki szakán felsőfokú képzést nappali munkarendben, államilag támogatott módon huszonegy fiatal kíván igénybe venni, közülük tíz első helyen. Költségtérítéses formában hatan élnek e lehetőséggel.

Érdemes figyelni az időpontokra

A diákok április 19-től az e-felvételi rendszerében folyamatosan nyomon követhetik rögzített adataikat. Bejelentkezés után ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumokat, illetve azok feldolgozottsági státuszát, és láthatják eredményeiket. A kiszámított pontokkal kapcsolatos észrevételeket az Oktatási Hivatal személyes ügyfélszolgálatán lehet jelezni. Aki valamilyen kötelező adatot nem adott meg vagy nem küldte be a jelentkezés elbírálásához szükséges dokumentumokat, az e-felvételin keresztül hiánypótló felszólítást kap június 27-ig. A később megszerzett dokumentumok másolatait július 11-ig pótolhatják.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőről besorolási határozatot hoz, amiről elektronikus levélben értesíti a diákokat legkésőbb augusztus 5-ig.

A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma július 25-e.

Mint arról korábban írtunk, Salgótarján és az egész megye számára jelentős mértékű fejlődést jelent, hogy a jelenleg is zajló felsőfokú szakképzés mellett szeptembertől mérnökinformatikus alapképzési szak is elérhetővé válik Salgótarjánban. Az Óbudai Egyetem több mint 1,2 milliárd forintos komplex intézményi fejlesztésének köszönhetően javul a felsőoktatási szolgáltatások minősége. A megyeszékhelyen modern campus várja a hallgató­kat. A tervek szerint a közeljövőben felújítják az intézménynek otthont adó épületet is. Kialakítanak egy belső udvart és egy nagy konferencia­termet is: utóbbi akár városi rendezvényeknek is otthont adhat.

– Élő ipari kapcsolatokkal rendelkezik a salgótarjáni telephely, főként helyi és bátonyterenyei cégekkel sikerült megállapodnunk – mondta Székyné dr. Sztrémi Melinda. – Tizenöt partner fogja biztosítani a tanulók gyakorlati helyét. Szerepet kap a versenyszféra bevonása a gyakorlatorientált oktatásba, a gazdasági szereplőkkel, különösen a kis- és középvállalkozásokkal való kapcsolatok fejlesztése.

A részképzési vagyis az Erasmus-programok is népszerűek, Amerikától Kínáig a világ sok intézményében tanulhatnak a diákok.

Kiemelt archív fotó: Niederland Dávid/NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában