Helyi közélet

2017.06.01. 04:40

Autizmus és foglalkoztatás

fenyvesi

A címben olvasható témában rendeztek konferenciát a közelmúltban Alsótoldon, a Toldi Házban. Az intézményt fenntartó Kontakt Alapítvány szervezésében megvalósult programon a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, civil szervezetek, oktatási, gyógypedagógiai és gyermekvédelmi intézmények, munkáltatók képviselői és munkavállalók vettek részt, hogy előadások és kerekasztal beszélgetések során osszák meg egymással az autizmussal élők munkavállalási esélyeihez kapcsolódó tapasztalataikat.

Alsótold. A Kontakt Alapítvány közel két évtizede foglalkozik munkavállalási tanácsadással. A Toldi Házat két éve, egy uniós projekt támogatásával hozták létre Alsótoldon, a bezárt általános iskola épületében. Az intézmény amellett, hogy sajátos nevelési igényű gyermekes családoknak is pihenési lehetőséget nyújt, többek között nyári táboroknak, csapatépítő tréningeknek és konferenciáknak is helyet biztosít. Most maga a fenntartó szervezett tanácskozást a helyszínre, Autizmus és foglalkoztatás címmel. A programon huszonöt résztvevő regisztrált, akik a délutáni előadások és kerekasztal beszélgetés által hasznos ismeretekkel gazdagodtak.

Az eseményen megjelenteket a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya nevében Zagyiné Honti Éva főosztályvezető-helyettes, a Vállalkozók Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete nevében pedig Czékmánné Kelecsény Ágnes elnök köszöntötte.  Ezt követően Csonka Gábor autizmussal érintett munkavállaló, az Autisták Országos Szövetsége alelnöke tartott személyes élményekkel átszőtt előadást „Autizmussal élő emberek a munka világában” címmel. A Nógrád megyei helyzetképet Varga Gézáné, az Illyés Gyuláné Óvoda, Áltanos Iskola, Speciális Szakiskola mesterpedagógusa, az autizmus spektrumzavarok diagnosztizált csoportok szakmai vezetője tárta a hallgatóság elé.

A konferencia kapcsolódó programjaként kiállítást is szerveztek, a „Kockacsoki” hozta el finomságait a Toldi Házba. A „Kockacsoki” egy csokoládé-készítő manufaktúra, amelyben a minőség különösen fontos. Termékeiket a legnevesebb belga csokoládé és kiváló minőségű, természetes alapanyagok felhasználásával készítik hagyományos, kézműves technológiával, autista munkavállalókat alkalmazva.

„A minőség többet jelent számunkra minőségi termékek előállításánál. Hisszük, hogy jobbá tehetjük a világot azáltal, ha másokkal is törődünk. Célunk, hogy úgy nyújtsunk segítséget fogyatékossággal élő embertársainknak, hogy ez életminőségük javulását eredményezze” – olvasható a „Kockacsoki” weblapján.

Kis szünet és „Kockacsoki” kóstolás után kerekasztal beszélgetések következtek a konferencián, amelyeken közreműködött Dénes Ákos, a Kockacsoki alapító-ügyvezetője, Holler Lajos, a Munkapróba Központ vezetője, Lakatos Barbara gyógypedagógus, Csonka Gábor autizmussal élő munkavállaló és Lehoczki Tibor rehabilitációs szakügyintéző.

Podmaniczky Éva, a Kontakt Alapítvány munkavállalási tanácsadója, a nap moderátora, a konferenciával kapcsolatban elmondta: a fent említett szervezetek között párbeszéd indult el az autisták foglalkoztatásáról Nógrád megyében, kapcsolatok épültek és igény merült fel egy szakmai fórum kialakítására.

– Célunk, hogy a kerekasztal beszélgetésben felmerült problémákra, azok megoldására, kezelésére együttműködést alakítsunk ki. Erre nyitottak voltak a megjelent szervezetek képviselői is. Sok értékes gondolatot fogalmaztunk meg, például a mentori szolgáltatás igényét, a pályaorientáció fontosságát és boncolgattuk a munkába járást korlátozó közlekedési problémákat is. Ezen a rendezvényen tehát elindult az együttgondolkodás, de ez csak az első lépés volt. Folytatjuk a megkezdett párbeszédet, már gondolatban szervezzük a következő fórumot – fogalmazott Podmaniczky Éva.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában