Nógrád megye

2018.08.15. 11:30

A felújított tolmácsi borháznak nincs párja a vidéken

Átadták a felújított borházat a Szent Lőrinc-napi búcsún és falunapon.

Sz. K.

A tolmácsi dézsmaház – mai nevén borház – a falu főterén áll a templommal szemben. A XIX. században a nyugat-nógrádi falvak életében jelentős gazdasági tevékenység volt a szőlőtermesztés.

Tolmácson 170 gazdának volt szőlőbirtoka. Híres volt a tolmácsi bor és a csemegeszőlő, amit elsősorban a pesti és a bécsi piacokon értékesítettek.

A század végén azonban nehéz idők vártak a falu népére. Az 1880-ban bekövetkezett filoxérajárvány tönkretette az addig virágzó szőlőkultúrát.

Ecsetvonásról ecsetvonásra elevenedik meg a tradíció Tolmácson, NMH-fotó

Ha ma végig járjuk az egykori szőlődombokat, siralmas kép tárul elénk. Elhagyott parcellák, elvadult ültetvények árulkodnak az egykori szebb időkről... Manapság csupán a szép pincesorok emlékeztetnek a néhai bortermelésre.

A dézsmaházat és a hozzá kapcsolódó dézsmapincét a szőlőhegy földesurai építették, ahol a termés után járó adót szőlő, must vagy bor formájában összegyűjtötték, feldolgozták, majd tárolták. Nagyméretű, földalatti tárolóhelyek voltak ezek, hogy például a tekintélyes méretű borszállító kocsik is könnyedén behajthassanak ide.

– A pinceépület – éppen központi fekvése miatt – kiválóan alkalmas arra a célra, hogy itt bemutassuk a tolmácsi szőlőművelés és bortermelés múltbéli emlékeit – mondta a falu polgármestere, Hajnis Ferenc. – Úgy döntöttünk, hogy kívül-belül helyreállítjuk a borházat. Kicseréltük a tetőszerkezetet, új padozatot készítettünk bontott téglából, helyreállítottuk a belső vegyes kő-tégla falazatot. A beruházásnak köszönhetően az épület alkalmassá vált több funkció ellátására is. Itt tervezzük a jövőben az önkormányzati rendezvényeinket, illetve települési összejöveteleinket.

Hozzátette: a borház a parasztság életvitelét visszatükröző épület, s turisztikai látványosság is egy egyben. Már csak azért is, mert a környéken másik ilyen jellegű építmény nem található.

Hajnis Ferenc polgármester rámutatott, hogy a felújított borház alkalmassá vált a településen fellelhető és összegyűjtésre kerülő falusi borászati és történeti tárgyak bemutatására, illetve megőrzésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában