Bátonyterenye/Maconka

2018.02.19. 11:27

Ápolják a régmúlt hagyományait

Volt idő, amikor Maconkán elkezdtek halványulni a régi idők szokásai. Egy helybeliekből álló csapat azonban 2009-ben megalapította a Maconkai Arany­alma Hagyomány­őrző Egyesületet.

Palchuber Kinga

Kilenc évvel ezelőtt a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület alapító tagjai – Gál Attila, Orosz Tamás, Cseresznyés István, Kecskés András, Dóra József, Horváth Tibor, Zahar Béla atya és még sokan mások – elhatározták, hogy felelevenítik lakó­helyük régi palóc tradíció­it.

– Egy monda szerint Maconkán esett le a világ közepét jelentő aranyalma az égből, s egyesületünk nevét is e történetre építve választottuk ki – mondta Orosz Tamás elnök.

Értékteremtő segítségek

Az egyesület kivette a részét a falu határában csordo­gáló Csevice-forrás kitisztításában és megközelíthetővé tételében, s segített egy pihenőhely kialakításában is.

Három éve a „Szent Jánoska” terén álló szobor pótlását vállalta, amely a templom alatti patak szomszédságába került. Tavalyelőtt egy régi maconkai parasztházat díszítő, közel 200 éves „Fájdalmas Szűzanya”-szobrot renováltatott.

A hagyományőrzőket tavaly a Nógrád megyéért elismeréssel is kitüntették.

Hozzátette: céljuk az volt, hogy összegyűjtsék az egykori szellemi-kulturális értékeket, ápolják az elődök elbeszéléseiből ismert népi hagyományokat, játékokat és szokásokat. Például a téltemetést, a farsangolást, a májusfa­állítást, a húsvéti étel­szentelést, a Szent István-napi búcsút, a falusi disznóvágást vagy a betlehemezést.

Az egyesület minde­mellett arra törekszik, hogy faluját évről évre maradandó alkotásokkal szépítse. Évszázadok óta ezen a napon, Szent István király – a településrész védőszentje – tiszteletére Maconkán, a 13. századi román kori templomban búcsút, a faluban pedig vendégséget szerveznek. – Zahar Béla plébánostól nagy segítség volt, hogy rendelkezésünk­re bocsátotta a templom melletti, akkor még üresen álló épületet, amely a hagyományőrzők központja lett. Az ingatlant szépen rendbe tettük, valamint rendszeresen szépítjük – mondta Orosz Tamás.

A templom tó felőli végén felállítottak egy fatáblát, rovásírásos helységnévvel és egy üdvözlőszöveggel.

– A templom melletti udvaron pedig közös munkával és összefogással elkészítettünk egy palóc kontyos fedett színpadot is, amelynek felépítésében ki fizikai erejével, ki anyagi támogatásával, ki pedig szakmai tudásával segédkezett – ismertette az elnök.

A tagok közül 2012-ben többen magánemberként is közreműködtek a Szent István-­emlék­parkban talál­ható kopjafák állításában is. Hiszik, hogy az összefogás és a támogatás lehetőséget biztosít arra, hogy megvalósítsák további álmaikat, s éltessék Maconka hagyományait.

Kiemelt fotónkon: A maconkaiak Szent István király ünnepén évszázadok óta a 13. századi templomban búcsút, a faluban pedig vendégséget szerveznek – Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában