Salgótarján/Cered

2018.03.17. 19:47

Alkotás közben is megismerkedhetünk a művészekkel

Már hagyomány, hogy az érdeklődők két alkalommal is megismerkedhetnek a Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep résztvevőinek munkáival. Egyrészt az úgynevezett nyílt nap keretében alkotás közben vagy közvetlenül a folyamat végén tekinthetik meg a készülő, illetve elkészült műveket, majd pedig a kollekció válogatott anyaga a megyeszékhelyi Dornyay Béla Múzeumban kerül a közönség elé.

Csongrády Béla

Ez történt a napokban is, amikor „Szeparált terek” címmel megnyílt a tavaly nyári, immár 23. művésztelep kiállítása.

A nagy számban megjelenteket – köztük Jana Bialová, Peter Kollár, Jozef Suchoza, Krisztina Suhajová szlovák, Fürjesi Csaba és Palik Eszter magyar művészeket, Cered község polgármesterét, Dániel Lászlót, Varga Szabolcs vállalkozót, az Ars Longa Egyesület alelnökét, illetve a Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társaságát, valamint a Symposion Alapítványt képviselő, Paczona Mártát, illetve Péter Ágnest – a vendéglátó intézmény igazgatója, Shah Gabriella üdvözölte.

 

 

 

Ezt követően Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt. Mint mondta, örömmel tett eleget e felkérésnek, mert a megyeszékhely évek óta sok szálon kötődik a ceredi művésztelephez s e kapcsolat 2017-ben – a várossá nyilvánítás 95. évfordulója apropóján – kiszélesedett, gazdagodott. Ennek egyik megnyilvánulásaként a szervezők meghívták Salgótarján külföldi testvérvárosainak művészeit is.

Másik fontos mozzanatként azt említette, hogy az önkormányzat megvásárolt egy régi házat, illetve a városban lebontott épületekből egy-egy elemet átadott ugyancsak újrahasznosítás céljából.

A szakmai megnyitóbeszédet Péter Szabina esztéta tartotta sajátos, szimbolikus keretben, mondhatni „szeparált térben” – konkréten egy deszkapalánk, zsalugáter „fedezékében” állva. Kiemelte, hogy az 1996-ban alapított Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep ritkaságnak, kuriózumnak számít Magyarországon, minthogy tudatosan törekszik a művészet és az élet közötti határvonal fellazítására, a párbeszéd megteremtésére, az emberek és a kultúra közötti kapcsolatok újraértelmezésére, -teremtésére. Az elmúlt évi művésztelep fókuszában – az egyéni és a „Kor-társ-táj-ház” projektmunkán túl – egy régi romos vályogház rehabilitálása állt.

Valamennyi művész arra törekedett, hogy a maga módján adekvát válaszokat adjon a minden elemében változó világ kérdéseire, mi több, kihívásaira.

Péter Szabina visszatekintett a művésztelep több mint két évtizedes múltjára is, amelynek fő jellemzőjeként azt hangsúlyozta, hogy a művészek kapcsolódnak a Cereden élők mindennapjaihoz, igyekeznek közösen lélegezni a falu hangulatával, így a tervezés és az alkotás folyamatában a résztvevők közül mindenki „beavatottá” válik. Ez az együttműködés egyszersmind finom kritikát is jelez a művészeti diskurzus intellektualizmusával szemben, segít leküzdeni az elidegenedésnek nevezett jelenség hatásait, s hozzájárul a társadalmi különbségek, feszültségek feloldásához. A ceredi gyakorlat megerősíti azt a reményt, amely szerint a művészetet szoros szálak fűzik egy eljövendő jobb világ ígéretéhez.

Fürjesi Csaba festőművész egyrészt, mint alkotó, kiállító, másrészt mint a telep művészeti vezetője kért, illetve kapott szót. Megköszönte mindazoknak, akik segítik, támogatják törekvéseiket, amelyek évek óta egy-egy meghatározott tematika körül realizálódnak. Elmondta, hogy a bő két évtized során huszonkét országból több mint kétszáz úgymond professzionalista alkotó vett részt a művésztelep munkájában.

Szívesen jönnek falusi környezetbe a városhoz szokott művészek, hogy találkozzanak, beszélgessenek más alkotókkal, megismerjenek más kultúrákat.

Az elmúlt évben tíz ország huszonhat művésze fogadta el a meghívást. Az általuk létrehozott esztétikai és hagyományőrző értékek egy része szerepel a jelenlegi kiállításon. Fürjesi Csaba úgy véli, hogy a művésztelep túlmutat az elnevezése sugallta tartalmon, s az évente összegyűlő nemzetközi sereglet több, mint művésztelep. Egyrészt szerte a világba viszi Magyarország, Nógrád megye és Cered hírét, másrészt – mint az már említést nyert Péter Szabina mondandójában – szervesen beépül a település életébe.

A megnyitóünnepség színvonalát nagymértékben emelte Friedeczky Katalin Budapesten élő, de Salgótarján művészeti életében is aktív zongoraművész közreműködése. Elsőként Bartók Béla Ostinato-ját adta elő, majd D. D. Sosztakovics Három fantasztikus tánc című szerzeményét játszotta el.

Krisztina Suhajová (jobbra) édesanyjának is megmutatta a kiállított képeket Kiemelt Fotó: Niederland Dávid/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában