Helyi közélet

2017.09.14. 11:05

A vályogház mint épített kulturális örökség

SzP

A vályog agyagból, iszapból és homokból álló törmelékes üledék, amely kiváló építészeti alapanyagként szolgált már a Kr. e. 6. évezredben is. Azonban jobbára már csak a mai idősebb korosztály túlnyomó része tudja azt, hogy milyen érzés egy ilyen típusú házban felnőni. Legalábbis eddig ez volt a köztudatban. Napjaink ingatlanpiacán ugyanis változás figyelhető meg ezzel kapcsolatban.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Egyre többen döntenek vályogházak vásárlása, felújítása mellett(Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Nógrád megye. Az Otthon Térkép kutatása alapján elmondható, hogy az ország keleti felében, így Nógrádban is lényegesen kevesebbet kérnek a vályogházakért, mint a téglából épültekért. Áruk attól is függ, hogy mennyire vannak közművesítve, de egy jó állapotban lévő vályogház körülbelül négy-ötmillió forintot ér. Míg az előbb említett alapanyag négyzetméter-ára jelenleg 169 ezer forint körül mozog, addig a tégláé a 300 ezret is meghaladhatja.  Az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy a tégla és a panel mellett egyre keresettebbé válik a vályog. Országos viszonylatban az ingatlankeresők már hozzávetőleg négy százaléka érdeklődött ilyen típusú ingatlan iránt. Ebből látszik, hogy egyre többen döntenek megvásárlásuk, felújításuk mellett.

A vizsgált nyersanyag előnyeiről Kenyeres István, a Nógrád Megyei Építész Kamara elnöke nyilatkozott lapunknak, aki elmondta: az épület fizikai tulajdonságai nagyon jók. Átengedi a levegőt, így szellőzik a belső tér. A tömegével képes felvenni a kinti meleget és ezt befelé tudja sugározni. Természetes anyag, nem adnak hozzá semmilyen vegyszert. Ezen felül nem igényli a vakolást, viszont meszelni szükséges évente legalább egyszer, amelytől nedvesség elleni védelmet is kap.

Szakértők szerint érdemes odafigyelni a vásárlásnál, mert a régi építményeknél nem ellenőrizték a minőséget. Előfordulhatnak problémák. Ha a falon repedéseket látunk, vagy vizes, kifagyott, esetleg kifelé dől a felső része, akkor tanácsos másikat keresni. Az is igaz, hogy az emberek akkoriban saját maguknak építették ezeket a házakat és sokkal körültekintőbben jártak el az egyes munkaműveleteknél. Így a rossz minőségű vályogházak száma csekély.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a vályogház mindenképpen megőrzendő épített öröksége az országnak és fontos volna, hogy egyre több szakember képezze át magát az ilyen házak javításának elvégzésére. A vályog ugyanis több és gondosabb karbantartást igényel, mint a téglaépület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában