Medvesztori

2018.07.12. 11:29

A szakértőket is meglepte az ország medvéje. Mondjuk mivel!

A kevesebb medvehír miatt azt gondolni, az állatok eltűntek az országból. Ez nem igaz, viszont az igen, hogy a szakértők most is sok bejelentést kapnak.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park zoológiai referense a heol.hu-nak elmondta, hogy bár Robi országjárása óta kevesebb a medvés hír a médiában, de ettől függetlenül most is sok bejelentést kapnak, és arról is beszélt, hogy miért volt olyan különleges a szakértőknek az, ahogy Nógrádtól Csongrádig vándorolt a viccek, viták tárgyát is képező nagyvad.

Robi esetéhez visszakanyarodva Gombkötő Péter megjegyzi: több mint meglepő, hogy egy javakorabeli, tapasztalt nőstény nyakába veszi a világot – ez a viselkedés a fiatal hímekre jellemző, és az állat termete is inkább erre utalt, félrevezetve a szakembereket. Azt kifejezetten sajnálja, hogy a medve megszabadult a nyomkövető nyakörvtől. – Értékes adatokat gyűjthetett volna a nyomkövető – mondja. – Nemcsak a medve útjáról, vagy a fajtársaival közösen használt élőhelyről lett volna több információnk, hanem a lakossági konfliktushelyzetek megelőzésében, feltárásában is sokat segíthetett volna az eszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában