Helyi közélet

2016.09.07. 07:49

A nagy üzlet

fenyvesi

A Szécsény Holding Kft. és annak ügyvezetője már többször kért lapunktól helyreigazítást az általunk leírtakkal kapcsolatban, de mi ma is úgy gondoljuk, hogy csak a rendelkezésünkre álló információkat közöljük az olvasókkal. Azonban a holding mindig tartogat számunkra újabb meglepetéseket, vagy éppen finoman szólva is megkérdőjelezhető bizniszeket. Nem, ma nem a 200 milliós internet hálózat 20 millió forintért tervezett eladásával foglalkozunk. Ma a nemrég Gyömrőn a polgármester választáson szerencsét próbáló Horváth István által vezetett holding egyik munkahelyteremtő beruházásaként tálalt téglaszeletelő üzemet vesszük górcső alá.

[caption id="" align="aligncenter" width="958"] Fotónk illusztráció[/caption]

NMH-információ/Szécsény. Az alapelgondolás, még azt is mondhatnánk jó. Adott a hely, bontott téglához mindig hozzá lehet jutni, munkaerő biztosítható az önkormányzat által elnyert közmunkaprogramon keresztül. Találtak egy olyan partner céget, aki önzetlenül a holding rendelkezésére bocsátott egy téglaszeletelő gépet. Így már mehet is a munka! Sőt nevezett cég a Tata-Kő Kft., melynek gyártó és értékesítő cége a Derideo Kft. át is veszi az elkészült szeletelt téglákat 500 Ft/nm áron. A szeletelt téglák szállításra történő előkészítése is megoldott, hiszen a raklapozást is közmunkások segítségével oldja meg a holding.

[box>

Van munka? JESZ! Érdekes, hogy a Szécsény Holding Kft. és a város önkormányzata több szálon is kötődik az MDF újraélesztéséből létrejött JESZ pártformációhoz. Azt már eddig is tudtuk, hogy Horváth István a JESZ elnökhelyettese volt. Most rossznyelvek azt rebesgetik, hogy a téglaszetelésben partner tatai cég mögött Jagarics Ferenc a JESZ volt pénztárnoka áll. Ezt azonban céginformációk alapján nem lehet bizonyítani. Az azonban biztos, hogy Hollós János a JESZ volt sajtófőnöke a szécsényi önkormányzatban a városfejlesztő és városmarketing osztályvezetője a város honlapja szerint. Ugyancsak többen beszélnek arról, hogy a JESZ volt pártigazgatója a fent már említett Jagarics Ferenc pedig a Szécsény Holding Kft. Viacolor és varroda üzletágával lehet kapcsolatba hozni. Erre vonatkozó dokumentumokat azonban nem találtunk. Megmagyarázhatatlan szerelem ez a JESZ és az önkormányzat között, hiszen szerintünk Szécsényben is lehet találni kiváló szakembereket.[/box>

Mi akkor a probléma? Talán a legfontosabb az, hogy miért kellett a téglaszeletelésbe bevonni egy dunántúli céget. A szeletelő miatt? Ilyen téglaszeletelő gépet az önkormányzat a START munkaprogramon keresztül is beszerezhetett volna (némi internetes kutakodás után megállapítható, hogy 500 ezer forint és 5 millió forint között nagy a kínálat ezekből a gépekből). Innentől kezdve a maga ura és nyugodtan forgalmazhatta volna a megyében vagy akár országosan is a gyártmányát. (A holding úgy reklámozza, hogy a szeletelt tégla a cég telephelyén megvásárolható, de információink szerint ez nem így van.) Ez azért is lényeges, mert abban az esetben, ha valóban hasznot termelne ez az üzletág, abból finanszírozhatóvá válna, hogy a jelenleg közmunkában foglalkoztatottak közül a cég a megtermelt profit terhére visszasegítsen embereket a munka világába, rendes, munkaviszonyos szerződésen keresztül. Az így felszabaduló közmunkahelyekre pedig újabb szécsényiek kaphatnának esélyt. Ez így akár lehetne egy sikeres „út a munkába” program is.

Azt nem tudjuk, hogy a Tata-Kő Kft. honlapján fellelhető rusztikus tégla ugyanaz-e, mint a Szécsényben előállított, de az biztos, hogy annak az ára több mint 2600 Ft/nm. Amennyiben ugyanarról a tégláról beszélünk, akkor a napi 50-80 nm/nap gyártókapacitást figyelembe véve a Tata-Kő Kft. minimum napi százezer forintot keres az üzleten. Egy biztos, ha a holding maga kereskedne a szeletelt téglával, akkor biztosan többért tudná eladni, mint 500 Ft/nm.

Felvetődik az is, hogy a foglalkoztatott közmunkásokon kívül most mi a haszna ebből a holdingnak? A közmunkásokat a holding foglalkoztatja, elvégezve az ezzel járó munkaügyi feladatokat. Gondolom, biztosítja a megfelelő munkavédelmi ruhát. Fizeti a rezsiköltségeket, energia, víz (a vágáshoz ugyanis vizet használ a gép, de erre még visszatérünk), és vélhetően, a gépbe való kés/vágókorong cseréje is a holdingot terheli. Érdekes gondolatkísérlet, hogy a 500 Ft/nm egyáltalán mit fedez, és ki lehet e hozni ezt az üzletet nullszaldósra.

[caption id="" align="aligncenter" width="958"] Fotónk illusztráció[/caption]

De akkor apropó víz. A téglaszeletelő gép vizet használ, ezzel egyrészt csökkenti a porterhelést, másrészt hűti a vágótárcsát, harmadrészt pedig lemossa a szeletelt téglát. Ez így van rendben, ez a technológia. De azt nem tudom, hogyha a környezetvédelmi szakhatóság meglátná, hogy a téglásvíz a szeletelő üzemként szolgáló sátor oldalfala alatt nemes egyszerűséggel a „hátsó kertben” végzi, mit tenne. Vélhetően nem osztogatná a dicséreteket. Erre nagyon oda kellene figyelni, ugyanis nem tudható a felvásárolt bontott tégla összetétele, hogy miből készült, esetlegesen milyen károsanyagot tartalmaz, ezáltal azt sem lehet felmérni, hogy ezzel a „téglalével”, mivel szennyezik a környezetet.

JESZ ide, JESZ oda, haszonnal vagy haszon nélkül, egy kicsit a környezetet is szennyezve, de a nagy üzlet beindult. Vélhetően valaki jól is jár ezzel, a fent leírtakból következtetve nem a szécsényi holding és nem Szécsény város önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában