Helyi közélet

2017.09.04. 05:55

„A méh és a méhész az élet gyógyszerésze”

fenyvesi

Három évvel ezelőtt indult el a hagyományteremtés útján az „Édes-Mézes Palóc Méhésztalálkozó” elnevezésű rendezvény, amelyet a múlt szombaton tartottak meg Karancskesziben. Az esemény mézszentelő szertartással kezdődött a helyi római katolikus templomban. Ezt követően a Karancsberényi Lovas Klub huszárjainak felvezetésével, valamint a Havanna Táncstúdió Sportegyesület mazsorett csoportjának kíséretével a mézkirálynő, a mézlovagok, valamint a vendégek átvonultak a művelődési ház udvarára, ahol hivatalosan is megnyitották a rendezvényt. Mindezek után pedig különféle, a témához kapcsolódó előadásokat hallhattak az érdeklődők, illetve színesebbnél színesebb kulturális programokon vehettek részt a délutáni órákig.

Karancskeszi. A szentmise elején Balázs András, plébániai kormányzó hangsúlyozta: azért gyűltek egybe a Jóisten házában, hogy az ő áldását kérjék az idei esztendő méztermésére. Mindez nagyrészt a Teremtő ajándéka, de nem feledkezhetünk meg arról a rengeteg emberről sem, akik éjt nappallá téve fáradoztak azon, hogy háztartásainkban megtalálható legyen ez a táplálék.

[caption id="" align="aligncenter" width="993"] Hálát adtak az idei termésért, majd meg is szentelték aztFotó: Vendel Lajos[/caption]

Az atya szentbeszédében Ferenc pápa és Bertalan ökomenikus pátriárka a Teremtésvédelem Imavilágnapjára szánt gondolatinak legfontosabb részeit emelte ki, tolmácsolta a híveknek, illetve tette hozzá saját véleményét.

Elsőként azt fogalmazta meg a kormányzó, hogy az egész teremtett világban lehetőségünk nyílik arra, hogy mézet termesszünk. Ebben a Mindenható rengeteget segíti az embert, de cserében elvárja, hogy igazi munkatársai legyünk, és szívvel-lélekkel tevékenykedjünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="408"] Lesti KittiFotó: Vendel Lajos[/caption]

Rögtön hozzátette, az erkölcstelenségnek köszönhetően felbomlott az együttműködés a földi halandók, valamint Isten között. Egyre kevesebben törekednek arra, hogy szépítsék környezetüket, inkább kizsigerelik azt, és az egyéni vágyaknak megfelelően használják. Nem foglalkoznak azzal, mi lesz így a jövő nemzedékével.

[caption id="" align="aligncenter" width="409"] Királyhegyi GyulaFotó: Vendel Lajos[/caption]

Balázs András prédikációjában sugallta, elválaszthatatlanul része vagyunk a természetnek. Éppen ezért nagyon fontos az is, hogy szentmise keretien belül köszönjük meg a mézet, továbbá a teremtett világ összes többi gazdagságát is.

A szertartás végén az ország számos pontjáról érkező méhésszel együtt adtak hálát az idei termésért – majd meg is szentelték azt – és Isten áldását kérték rá, amely megerősíti az emberi szeretetbe vetett hitüket is.

[caption id="" align="aligncenter" width="409"] Diósi LászlóFotó: Vendel Lajos[/caption]

Mindezek után a Karancsberényi Lovas Klub huszárjainak felvezetésével, valamint a Havanna Táncstúdió Sportegyesület mazsorett csoportjának kíséretében a mézkirálynő, a mézlovagok, valamint a vendégek átvonultak a művelődési ház udvarára, ahol tovább folytatódott a program. Nemzeti énekünk, majd pedig a Székely Himnusz elhangzása után bejelentették, hogy Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke az előzetesen meghirdetettek ellenére halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az eseményen. Távollétében dr. Balogh Zoltán, a MAGOSZ alelnöke nyitotta meg a találkozót.

[caption id="" align="aligncenter" width="408"] Dr. Balogh ZoltánFotó: Vendel Lajos[/caption]

– Öröm látni, hogy ebben a községben, illetve az ország számos más településén is egyre több hasonló jellegű rendezvényt „hívnak életre”. Gyermekkorom óta úgy vélekedem, a méh és a méhész az élet gyógyszerésze. Azt hiszem, ettől az állításomtól nem is vagyunk messze. Remélem, ezt a hagyományt meg fogják őrizni. Munkájukhoz sok sikert kívánok, családjukra pedig a Jóisten áldását kérem! – hangzott el dr. Balogh Zoltántól.

[caption id="" align="aligncenter" width="919"] A Karancsberényi Lovas Klub huszárjainak felvezetésével vonult át a mézkirálynő, a mézlovagok, valamint a vendégek a művelődési ház udvaráraFotó: Vendel Lajos[/caption]

Ezt követően Királyhegyi Gyula, Karancskeszi polgármestere is üdvözölte a megjelenteket. Beszédében kifejtette, mekkora öröm számára, hogy immár harmadik alkalommal, és szép számban gyűltek össze az érdeklődők az „Édes-Mézes Palóc Méhésztalálkozón”. Külön megköszönte Botos Lajosné, a Karancsvölgyi Jótevők Egyesülete elnökének munkáját, hiszen az ő ötlete volt a rendezvény létrehozása. Az esemény az elmúlt évek alatt egyre színvonalasabbá vált, és már nemcsak az ország minden részéről, hanem határainkon túlról is érkeznek vendégek az összejövetelre.

Ezen gondolatokat Diósi László, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnökének köszöntője követte, amelyben részletezte: a közösség tagjai azért gyűltek össze szép számban a fesztiválon, hogy egy olyan kezdeményezésüknek adjanak hangot, amely a mézzel, illetve annak fogyasztásával szorosan összefügg. Ez a táplálék ugyanis életünk mindennapjainak a része. Úgy tekintünk rá, mint a teremtett világ egyik legnagyobb kincsére, ajándékára. E köré építették a találkozó összes programját.

[caption id="" align="aligncenter" width="919"] Fotó: Vendel Lajos[/caption]

Mindezek után a színpadra lépett az ötletgazda, Botos Lajosné is, aki a főző-, valamint a mézes-sütemények versenyéről szólt néhány szót. Végül, de nem utolsó sorban pedig Lesti Kitti, a mézkirálynő második udvarhölgye is bemutatkozott a vendégeknek.

– Jászberényben idén jubileumi, azaz harmincadik alkalommal rendezték meg a mézkirálynő választást. Ezen én is elindultam, és az a megtiszteltetés ért, hogy Balla Nóra mézkirálynő második udvarhölgyévé választottak. Mindenben támogatom az ő munkáját, amelynek legfontosabb célja a méhészet, továbbá a magyar méz népszerűsítése – kezdte szavait az udvarhölgy.

[caption id="" align="aligncenter" width="919"] Botos Lajosné, a Karancsvölgyi Jótevők Egyesülete elnöke, a rendezvény ötletgazdája (középen)Fotó: Vendel Lajos[/caption]

Kiemelte, a méhészek foglalkozása nemcsak egy szakma, hanem hivatás, illetve életmód is egyben. Szeretne minél több településre eljutni és felkarolni a gyermekeket, hogy idővel ők is megszeressék ezt a mesterséget. Úgy véli, egészen fiatalon kell elkezdeni, hogy felnőtt korukra minél többen ezt a pályát válasszák – zárta gondolatit Lesti Kitti.

Ezt követően a művelődési házban kezdetét vették a témához kapcsolódó előadások. Ezzel párhuzamosan pedig a létesítmény udvarán színesebbnél színesebb kulturális programokat láthatott a nagyérdemű. A harmadik „Édes-Mézes Palóc Méhésztalálkozó az eseményhez kapcsolódó különféle versenyek eredményhirdetésével, valamint tombolahúzással zárult a délutáni órákban.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában