orvoslás

2019.02.24. 19:50

A betegek és a szakma elismerését is kivívta a gyarmati sebész

Dr. Tandel Beáta a Dr. Kenessey Albert Kórház sebész főorvosa 22 éve áll a balassagyarmati és nyugat-nógrádi betegek szolgálatában. Az orvosi pályát élethivatásaként folytató, mindig segítőkész és kedves doktornő Balassagyarmat felvidéki vonzáskörzetéből, Nagycsalomjáról származik.

Sziládi Krisztina

Dr. Tandel Beáta elsőként kezdte el alkalmazni a laparaszkópos sebészetet

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Kisgyermek korától az orvosi pályára készült, 1996-ban a pozsonyi egyetemen szerzett általános orvosi diplomát. Régi gyerekkori álma vált valóra, amikor elkezdett dolgozni a gyarmati kórház sebészeti osztályán, ahol otthon érzi magát. Úgy véli, hogy egy kisebb vidéki kórházban a beteg-orvos viszony sokkal közvetlenebb, szorosabb, mint a nagy intézményekben, márpedig az emberi kapcsolatok nagyon fontosak számára.

A doktornő rendkívül nyitott a sebészetben alkalmazott legújabb technikákra, fáradhatatlanul képezi magát, hogy elsajátítsa a legmodernebb sebészeti eljárásokat. Szívügyének tartja, hogy a gyarmati sebészeti osztály egyenletesen magas színvonalon teljesítsen, eredményes szakmai munkájával, betegközpontú szemléletével el is követ mindent az intézmény jó hírének öregbítéséért.

Dr. Tandel Beáta elsőként kezdte el alkalmazni a laparaszkópos sebészetet
Fotó: Torjay Attila / NMH

Néhány éve a folyamatos továbbképzéseknek köszönhetően sikerült a gyarmati sebészeten is elkezdeni – elsőként a megyében – a laparoszkópos sérvsebészetet, majd a laparoszkópos vastagbélsebészetet. Ezeken a területeken, dr. Szrenka János osztályvezető főorvossal együttműködve, nagyon jó eredményeket érnek el.

Modern negatívnyomás-terápia

A negatívnyomás-terápia használata a modern sebkezelésben egyre szélesebb körben elterjedt. Egy napjainkban is rohamosan fejlődő, rendkívül ígéretesnek bizonyuló és jó eredményeket hozó technika, mely széles körben alkalmazható, különösen a traumás és krónikus sebek esetén, valamint hasi műtéteket követően. Különböző betegségek során, mint például cukorbetegség, lábszárfekély, felfekvés, a sebek gyógyulási ideje nagyon lassú. Mivel e betegségek idején a sebek lassan vagy alig gyógyulnak, javasolt az alapvető kezeléseken túl egyéb terápiát is kipróbálni. A negatívnyomás-terápia célja a szövetképződés felgyorsítása. A terápia során a seb területét kötszerrel befedik, majd egy szivattyú készülékhez rögzítik. A készülék vákuumot képez, negatív nyomást eredményez, ezáltal javul a sérült terület vérellátása, a sebváladék könnyebben távozik. A kezelés jelentősen megrövidíti a seb gyógyulási idejét.

A laparoszkópiás műtétek vitathatatlan előnye a kíméletes műtéti megoldás, valamint az ezekkel járó rövid és gyors felépülés. A hasüregi szervek nem nyitott hasi műtét révén kerülnek feltárásra, hanem a hasfalon ejtett 5–10 mm-es metszéseken keresztül, ahol sebészeti műszereket tudnak a hasüregbe juttatni. A laparoszkópia során lényegesen kisebb a beteg terhelése, a vérzés és a szövetkárosodás, rövidebb a lábadozási idő, ritkább a fertőzés. A laparoszkópos műtéti eljárásokat azonban az operáló személyzetnek külön el kell sajátítania, ehhez hosszabb tanulási, gyakorlási időszak szükséges. Minden, ami a sebészetben modern és új, érdekli a főorvos asszonyt. Az elmúlt évben a műtéti sebkezelés egyik legújabb vívmányát, a negatívnyomás-terápiát is nagy sikerrel alkalmazta osztályukon.

Dr. Tandel Beátának a modern sebkezelésben elsajátított és Balassagyarmaton egyedül alkalmazott eredményei az országos szakmai körökben is figyelmet keltettek. Kimagasló munkája hatására több felkérést kapott pesti klinikáktól, hogy dolgozzon náluk. Városunk szeretete és palóc kötődése következtében a megtisztelő felkérést csak annyiban fogadta el, hogy havonta egy nap kamatoztatja tudományos ismereteit és gyakorlati tudását egy magánklinikán. Azt vallja, hogy a vidéki embereknek is szükségük van jó szakemberekre. A pozsonyi egyetem orvostanhallgatóit is megkereste a közelmúltban, felkérve őket, ha már külföldön tervezik az életüket, jöjjenek Magyarországra dolgozni a tanulmányaik befejeztével.

Dr. Tandel Beátát Balassagyarmat önkormányzata magas színvonalú, eredményes innovatív szakmai munkájának elismeréseként Pro Urbe díjban részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában