Helyi közélet

2017.04.08. 05:24

23,3 milliárd TOP-forrás Nógrád megyében

fenyvesi

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése soron kívüli ülésén megnyitotta az utat a megyei – 41 milliárdos –  TOP-keret több mint felének „érkezéséhez”. Ez az eredmény hosszú várakozás lezárása, amelyet több éves előkészületi munka előzött meg, melyben oroszlánrészt vállalt Nógrád Megye Önkormányzatának vezetése mellett Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Balla Mihály országgyűlési  képviselő, Nógrád megye fejlesztési biztosa.

Magyarország átfogó és hosszú távú fejlesztési iránya kijelöli a 2014–2020-as időszak öt fő nemzeti fejlesztési prioritását, melynek egyik eleme a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása. E nemzeti prioritás a helyi adottságokra és erőforrásokra építve célul tűzi ki a térségi versenyképesség és a foglalkoztatás növelését, elősegítve ezáltal a teljes foglalkoztatottságra, a munkaalapú társadalomra vonatkozó nemzeti célok megvalósítását. E stratégiai célkitűzés több fontos üzenetet közvetít, így elsősorban: a leszakadó térségek, köztük a vidéki térségek fejlesztésének fontosságát, társadalmi-gazdasági potenciáljuk kibontakoztatásának, a népesség megtartásának, a társadalmi együttműködés erősítésének elodázhatatlan szükségét.

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] Skuczi Nándor[/caption]

A területi operatív programok e gazdaságélénkítő fejlesztési „csomag” részét képezik, melyek közül kiemelkedik a jelentős forráskerettel rendelkező Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP).  Ez elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési programjait támogatja, eltérő területi igényekre reagál, ezekre szabott beavatkozásokat valósít meg, azokkal összhangban a térségek belső erőforrásaira építő fejlesztéseket céloz. Nagy hangsúlyt helyez a helyi gazdaság foglalkoztatási lehetőségeinek kiaknázására, a nők munkaerőpiaci részvételének ösztönzésére. Célul tűzte ki többek között a szegénység csökkentését, melyet közvetetten az alapellátást nyújtó közszolgáltatások infrastrukturális feltételeinek fejlesztésével, a hozzáférés javításával és a szociális város-rehabilitációs intézkedéseken keresztül segít.

A TOP Nógrád megyét érintő első felhívásai 2015. december 23-án jelentek meg. Az első felhívási körben 17 darab felhívás került kiírásra, 30,5 milliárd forint kerettel.

Nógrád Megye Önkormányzata e fejlesztési program megkérdőjelezhetetlen létjogosultságát és fontosságát szem előtt tartva járt el az előkészítés során, konstruktív együttműködését felajánlva a települési önkormányzatok számára.

A felhívásokra beérkező támogatási kérelmek elbírálására a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Döntés-előkészítő Bizottságot állított fel. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökeként e Bizottságban képviselendő döntési javaslatomat meghoztam és a Bizottság előtt képviseltem. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2017. április 7-én megtartott zárt ülésén az általam hozott döntési javaslattal változatlan formában egyet értett, azt megerősítette. E döntéssel 128 fejlesztési projekt kapott „zöld lámpát”.

Reményeink szerint „a kivitelezések első kapavágásai” rövidesen megkezdődhetnek.

Skuczi Nándor

 a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában