Nool.hu videó

2025.07.05. 19:50

Roskadozik a salgótarjáni piac ettől a gyümölcstől, de az árára még nem biztos, hogy felkészült a város – fotókkal, videóval

Az áprilisi fagykár miatt gyengébb lett idén a kajszibarack-termés. A hazai sárgabarack mellett így bőven találkozhatunk import gyümölccsel is a piacok, zöldségesek és boltok polcain. De vajon melyik sárgabarack ízletesebb és népszerűbb a vásárlók körében?

Cseppet sincs könnyű helyzetben, aki most sárgabarackot szeretne enni, vagy esetleg ízletes lekvárt főzni belőle. A boltokban nagyjából 900 forintot kell fizetnünk fél kilogramm sárgabarackért, ami a legtöbbször még csak nem is magyar. Az egyik népszerű salgótarjáni zöldségesben a hazai sárgabarack kilóját 2400 forintért, míg az olaszt olcsóbban, 1800 forintos áron kaphatjuk meg.

sárgabarack
A sárgabarackból a hazai drágább, mint az import. De vajon melyik a finomabb?
Fotó: Dúzs M. Gergely / Forrás: Nool.hu

Nagykőrösről érkezik a kajszibarack Salgótarjánba

Tavalyhoz képest nagyjából 30 százalékkal drágult a magyar és az import kajszibarack is. Nálunk az olasz sárgabarack az ára miatt jelenlég még jobban fogy, ami ízben nem marad el magyar társától, sőt gyakran előfordul, hogy még finomabb is

 – emelte ki Zombori László üzlettulajdonos, aki a friss gyümölcsöket és zöldségeket a főposta mögötti bolthelyiség helyett néhány hónapja már a Mérleg utcában kínálja a nógrádi vármegyeszékhelyen.

Aranyáron mérik a sárgabarackot, főleg ha lekvárt készítenénk belőle

A salgótarjáni piacon is körbenéztünk, ahol 2500 forintot kóstál a sárgabarack kilogrammonkénti ára. Ha csak eszegetnénk pár szemet, már akkor sem mondható túl olcsónak, de főleg igaz ez akkor, ha több kilónyira is szükségünk lehet a lekvár befőzéshez.

Eddig mi a tojás nagyságú ceglédi óriás sárgabarackot kínáltuk, ami édes, lédús barack kisebb maggal. Ez a fajta viszont most már le is érett. Kisebb szemű, másfajta sárgabarack viszont még kapható, amely az ország déli részéről jött, ahol enyhébb volt az idő, és nem fagyott le annyi belőle. Még lekvárnak nem nagyon viszik, sokallják a vásárlók az árát, de azért fél- vagy egy kilót sokan beszereznek gyors fogyasztásra

 – fejtette ki Botos Erika, aki már tíz éve árul a Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac területén.

Aranyáron mérik a sárgabarack kilóját, így kevesen viszik azért, hogy lekvárt főzzenek belőle
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A sárgabarack ízének és minőségének megítélése sok tényezőtől függ, például a fajtától, a termesztési körülményektől, valamint attól is, hogy hazai vagy importból származik-e. Persze a lényeg az, hogy, amikor fogyasztjuk édes és ízletes legyen. Érdemes lenne belőle bőven enni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.

A sárgabarack káliumtartalma segít a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában egyaránt. Már 10 dekagramm sárgabarack tartalmazza a napi kálium szükségletünk egytizedét. Sok benne a C-vitamin, magas rosttartalma pedig segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást.

Isteni finom sárgabaracklekvár a nagymama receptjével

Ahány ház, annyi szokás, így a sárgabaracklekvár befőzésének is számos módja lehet. A Mindmegette oldalán lerántották a leplet arról, hogy miként is készül a „Nagymama baracklekvárja”, ami a frissen sült fánkhoz elengedhetetlen. A leírásban olyan praktikákat is elárultak, hogyan lehet a kajszit gyorsan megfosztani a héjától, hogy mikor kell beletenni a cukrot a gyöngyözve forró gyümölcshöz, és hogy mi mindenre kell figyelni, miután a finomságot bezártuk a befőttesüvegbe.

 

Ezeket is ajánljuk:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában