Gasztronómia

2025.06.15. 19:55

Gáspár Bea konyhája Balassagyarmatra költözött, csoda ételeket készített – fotókkal

Vasárnap délután immár harmadik alkalommal rendezték meg a Nógrádi Gasztro Arcok Feszt elnevezésű programot Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren. A rendezvény keretében Gáspár Bea mesélt a jelenlévőknek a legújabb szakácskönyvéről, majd a Ghebali Kenzával közösen elkészített finomságokkal kínálták meg a részvevőket.

A Nógrádi Gasztro Arcok Feszt színpadán Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ megbízott igazgatója köszöntötte megjelenteket, majd Házy Attila műsorvezető vette át a szót, aki a látványfőzés közben beszélgetett Gáspár Bea és Ghebali Kenza szakácsokkal. 

Gáspár Bea
Gáspár Bea látványkonyhával érkezett Balassagyarmatra
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Gáspár Bea eddig közel ötvenezer szakácskönyvet adott el

A beszélgetés során elsőként felidézték a kezdeteket. Gáspár Bea ennek kapcsán elárulta, amióta gyerekei vannak, azóta aktív a konyhában, azaz 31 éve.

– Amikor elkezdődött a Győzike-show én állandóan a konyhában „sertepertéltem”, ami megtetszett a stábnak és a műsor főszerkesztőjének, majd későbbi producerének Bagi Mártának, aki a Konyhafőnöknek is a producere volt. Ő szólt nekem, hogy nem lenne-e kedvem szerepelni a Konyhafőnök VIP verziójában – mondta Gáspár Bea.

Kifejtette, hogy a felkérésre igent mondott, és végül meg is nyerte a versenyt. Onnantól kezdve pedig állandó vendége, zsűrije lett a gasztronómiai jellegű rendezvényeknek, és mind a mai napig nagyon sok felkérést kap ételek zsűrizésére, azonban a főzést a technikai feltételek miatt kevésbé vállalja. 

Az új szakácskönyvével kapcsolatban elmondta, örömmel tölti el, hogy egyre több fiatal érdeklődik a szakácskönyvei iránt. Továbbá azt is elárulta, hogy az öt szakácskönyvéből eddig összesen közel ötvenezer darab kelt el

A két nő már régóta jó barátságot ápol egymással

Emellett a főzés közben azt is felelevenítette, hogyan lettek jó barátnők Ghebali Kenzával: – A mai segítőm Kenza barátnőm, akivel legendás a barátságunk. Van egy közös barátnőnk Klaudia, aki Szécsényben lakik és tíz éve egyszer eljött hozzánk és Kenza pont náluk volt, így jött ő is velük. Akkor elmesélte, hogy kéz- és lábápolással foglalkozik, így kipróbáltam, hogy milyen szakember. Így azóta, ha arról van szó, akkor havi gyakorisággal biztos, hogy itt vagyok nála Balassagyarmaton. 

Ghebali Kenza újra szerepel majd egy főzőműsorban

Házy Attila ezután Ghebali Kenzát is faggatta egy kicsit a tévés szerepléseiről. Mint azt megtudtuk, az első tévés főzése alkalmával éppen Győzikének segédkezett a Hal tortán című műsorban. Mivel a műsor készítői látták, hogy jól főz, ezért meghívták Séfek Séfe című műsor castingjára. A produkcióban 2022-ben elnyerte a legjobb amatőr címet, majd 2023-ban a versenyzők segítségeként tért vissza a műsorba. Ugyanakkor arra is fény derült, hogy július végén a Super Tv2 csatornáján indul a Hal a Tortán legújabb évada, amiben szintén részt vesz majd Ghebali Kenza, mint Győzike segítője. 

A beszélgetés közben természetesen elkészült a zöld kevert saláta finom öntettel, amelyet rántott csirkemellel tálaltak. Ehhez desszertként a Gáspár Bea új szakácskönyvében szereplő receptje alapján készült cigány omlós almást is kínáltak a résztvevőknek. 

A kóstoló néhány perc alatt el is fogyott, a megkérdezettek visszajelzései alapján pedig minden nagyon finom volt. 

A látványfőzést egy pódiumbeszélgetés követte, amelyen Káli Betty, a Rózsavilág megálmodója és ötletgazdája mutatkozott be. A fesztivál koncertekkel folytatódott, illetve a rendezvény ideje alatt több étterem és helyi termelő kínálatát is megismerhették a megjelentek. 

Angol nyelven is megjelenik Gáspár Bea szakácskönyve 

A rendezvény kezdete előtt Gáspár Bea portálunk érdeklődésére elmondta, a legújabb ötödik szakácskönyvében a hagyományos cigány ételek receptjeit gyűjtötték össze. Mint mondta, azért szerette volna elkészíteni ezt a szakácskönyvet, mert úgy vélte, hogy ez hiánypótló lehet a piacon. Kiemelte, a szakácskönyvben olyan cigány ételek kaptak helyet, amit a mindennapokban is el lehet készíteni. 

– A cigány asszonyok érzésre főznek, nem használnak mérleget és ezt az autentikát nem lehet csak így elsajátítani – hangsúlyozta Gáspár Bea, aki a szakácskönyvében megpróbálta arányosítani a hozzávalókat. Majd beszélt a cigány konyha sajátosságairól is. E szerint a cigányok nagyon sok fűszerpaprikát és friss paprikát használnak az ételeikhez, valamint szeretik a húsos, a csípős és a fűszeres ételeket. 

Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e újabb könyvbemutatót tartani Nógrád vármegyében elmondta, egyelőre nem. Ugyanis az ötödik szakácskönyve hamarosan angol nyelven is megjelenik. Végül hangot adott azon örömének is, hogy Nógrád vármegyében virágzik a gasztronómia, és nagyon sok jó étterem van. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában