2025.06.15. 19:55
Gáspár Bea konyhája Balassagyarmatra költözött, csoda ételeket készített – fotókkal
Vasárnap délután immár harmadik alkalommal rendezték meg a Nógrádi Gasztro Arcok Feszt elnevezésű programot Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren. A rendezvény keretében Gáspár Bea mesélt a jelenlévőknek a legújabb szakácskönyvéről, majd a Ghebali Kenzával közösen elkészített finomságokkal kínálták meg a részvevőket.
A Nógrádi Gasztro Arcok Feszt színpadán Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ megbízott igazgatója köszöntötte megjelenteket, majd Házy Attila műsorvezető vette át a szót, aki a látványfőzés közben beszélgetett Gáspár Bea és Ghebali Kenza szakácsokkal.

Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool
Gáspár Bea eddig közel ötvenezer szakácskönyvet adott el
A beszélgetés során elsőként felidézték a kezdeteket. Gáspár Bea ennek kapcsán elárulta, amióta gyerekei vannak, azóta aktív a konyhában, azaz 31 éve.
– Amikor elkezdődött a Győzike-show én állandóan a konyhában „sertepertéltem”, ami megtetszett a stábnak és a műsor főszerkesztőjének, majd későbbi producerének Bagi Mártának, aki a Konyhafőnöknek is a producere volt. Ő szólt nekem, hogy nem lenne-e kedvem szerepelni a Konyhafőnök VIP verziójában – mondta Gáspár Bea.
Kifejtette, hogy a felkérésre igent mondott, és végül meg is nyerte a versenyt. Onnantól kezdve pedig állandó vendége, zsűrije lett a gasztronómiai jellegű rendezvényeknek, és mind a mai napig nagyon sok felkérést kap ételek zsűrizésére, azonban a főzést a technikai feltételek miatt kevésbé vállalja.
Az új szakácskönyvével kapcsolatban elmondta, örömmel tölti el, hogy egyre több fiatal érdeklődik a szakácskönyvei iránt. Továbbá azt is elárulta, hogy az öt szakácskönyvéből eddig összesen közel ötvenezer darab kelt el.
A két nő már régóta jó barátságot ápol egymással
Emellett a főzés közben azt is felelevenítette, hogyan lettek jó barátnők Ghebali Kenzával: – A mai segítőm Kenza barátnőm, akivel legendás a barátságunk. Van egy közös barátnőnk Klaudia, aki Szécsényben lakik és tíz éve egyszer eljött hozzánk és Kenza pont náluk volt, így jött ő is velük. Akkor elmesélte, hogy kéz- és lábápolással foglalkozik, így kipróbáltam, hogy milyen szakember. Így azóta, ha arról van szó, akkor havi gyakorisággal biztos, hogy itt vagyok nála Balassagyarmaton.
Gáspár Bea látványkonyhával érkezett Balassagyarmatra
Fotók: Vendel LajosGhebali Kenza újra szerepel majd egy főzőműsorban
Házy Attila ezután Ghebali Kenzát is faggatta egy kicsit a tévés szerepléseiről. Mint azt megtudtuk, az első tévés főzése alkalmával éppen Győzikének segédkezett a Hal tortán című műsorban. Mivel a műsor készítői látták, hogy jól főz, ezért meghívták Séfek Séfe című műsor castingjára. A produkcióban 2022-ben elnyerte a legjobb amatőr címet, majd 2023-ban a versenyzők segítségeként tért vissza a műsorba. Ugyanakkor arra is fény derült, hogy július végén a Super Tv2 csatornáján indul a Hal a Tortán legújabb évada, amiben szintén részt vesz majd Ghebali Kenza, mint Győzike segítője.
A beszélgetés közben természetesen elkészült a zöld kevert saláta finom öntettel, amelyet rántott csirkemellel tálaltak. Ehhez desszertként a Gáspár Bea új szakácskönyvében szereplő receptje alapján készült cigány omlós almást is kínáltak a résztvevőknek.
A kóstoló néhány perc alatt el is fogyott, a megkérdezettek visszajelzései alapján pedig minden nagyon finom volt.
A látványfőzést egy pódiumbeszélgetés követte, amelyen Káli Betty, a Rózsavilág megálmodója és ötletgazdája mutatkozott be. A fesztivál koncertekkel folytatódott, illetve a rendezvény ideje alatt több étterem és helyi termelő kínálatát is megismerhették a megjelentek.
Angol nyelven is megjelenik Gáspár Bea szakácskönyve
A rendezvény kezdete előtt Gáspár Bea portálunk érdeklődésére elmondta, a legújabb ötödik szakácskönyvében a hagyományos cigány ételek receptjeit gyűjtötték össze. Mint mondta, azért szerette volna elkészíteni ezt a szakácskönyvet, mert úgy vélte, hogy ez hiánypótló lehet a piacon. Kiemelte, a szakácskönyvben olyan cigány ételek kaptak helyet, amit a mindennapokban is el lehet készíteni.
– A cigány asszonyok érzésre főznek, nem használnak mérleget és ezt az autentikát nem lehet csak így elsajátítani – hangsúlyozta Gáspár Bea, aki a szakácskönyvében megpróbálta arányosítani a hozzávalókat. Majd beszélt a cigány konyha sajátosságairól is. E szerint a cigányok nagyon sok fűszerpaprikát és friss paprikát használnak az ételeikhez, valamint szeretik a húsos, a csípős és a fűszeres ételeket.
Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e újabb könyvbemutatót tartani Nógrád vármegyében elmondta, egyelőre nem. Ugyanis az ötödik szakácskönyve hamarosan angol nyelven is megjelenik. Végül hangot adott azon örömének is, hogy Nógrád vármegyében virágzik a gasztronómia, és nagyon sok jó étterem van.