2025.04.19. 12:00
Ezt jól kifőzték! Mikszáthos siker az ország egyik legrangosabb gasztronómiai versenyén
Rangos megmérettetésen vettek részt a balassagyarmati székhelyű, Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola tanulói. A fiatalok a Pelikán Kupa nevű gasztronómiai versenyen szerepeltek, méghozzá nem is akárhogy!
A Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara immár 18. alkalommal rendezte meg a Pelikán Kupát, az ország egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai versenyét, amelynek a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont. A Pelikán Kupa idén az ország különböző részeiből, mintegy ötven iskola csapatait vonzotta. A versenyen a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola tanulói is sikeresen szerepeltek.

Forrás: Beküldött fotó
Jánoska Lászlóné, a NVSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese elmondta, az iskolájukból immár második alkalommal vettek részt tanulók a Pelikán Kupa elnevezésű versenyen, akik nem csak saját maguk lehettek elégedettek a teljesítményükkel, de a mikszáthosok által megterített asztalra a zsűri értékelése szerint is élmény volt ránézni. A tanulók az országos megmérettetésről kategóriájuk 2. helyezésével térhettek haza, amire hihetetlenül büszkék.

Aláírták a megállapodást, ami új távlatokat nyit Nógrád egészségügyis diákjai előtt
A Pelikán Kupa az egyik legnívósabb szakmai esemény az országban
Urbán Melinda szakács-oktató hozzátette: – A Pelikán Kupa valóban az egyik legnívósabb szakmai esemény a vendéglátó szakmát oktató iskolák körében, ahol a verseny szakács, cukrász, pincér, barista és pék szakmában zajlik. Mi Buzás-Hábel Ramóna és Kónya Norina végzős szakács tanulókkal a szakács-menza menü kategóriában indultunk.
Menüjük a következőképp nézett ki: mentás zöldborsókrém leves pirított mandulával, a főétel erdei gombával töltött jércemell baconba tekerve, kecskesajtos polentával, céklapürével és parmezán chipsszel és balzsamecetes jus-vel. Desszertként pedig mindehhez meggyes-mákos rétest készítettek vanília sodóval.
A szakács-oktató kifejtette továbbá, hogy diákjaik már az előkészületeknél, majd a tálalásnál is nagyon ügyesek, talpraesettek voltak. Noha először vettek részt ilyen versenyen, mégis az első pillanattól kezdve helyt álltak.
Nyugodtan, szépen és igen dekoratívan kitálaltak. Az asztalukon érződött az egység, a finomság, a harmónia. Az ételek fényét emelték a gyönyörű dekoratív tányérok, a színben harmonizáló terítő és az ételekkel megegyező színű tavaszi virágcsokor. Olyan gyönyörű egységet alkottak, amire élmény volt ránézni. Ez a gyönyörű menüsor meghozta számunkra az elismerést, 2. helyezettek lettünk ezen a nívós versenyen. Hihetetlenül büszkék vagyunk erre az elért eredményre
– fogalmazott a szakoktató. Hozzátéve, végignézték a többi iskola kész munkáit is és sokat tanulhattak, inspirálódhattak azokból. Nemzetközileg elismert szakemberek alkották a zsűrit, akik szakmai értékelést is adtak az elkészült ételekről. A verseny színvonalát a gasztronómiai kiállítások, bemutatók és előadások emelték. A versenyzőknek Rácz Jenő, Michelin csillagos séf tartott előadást a modern gasztronómiáról.
A pincértanulók bronzminősítését szereztek
A pincér szakoktató Beniczky Edina tanítványai, Berki Viktória és Filkor Barbara 2/10. H osztályos pincér – vendégtéri szakember tanulók révén képviselték a Mikszáthot a Pelikán Kupán. Nekik is kijutott a sikerből. Ők egy általuk kiválasztott alkalomra díszítettek asztalt, és egy hosszú kérdéssorból álló totón az általános műveltségükről, gasztronómiai ismereteikről, valamint a szakmával kapcsolatos tudásukról adtak számot, emellett a zsűri előtt kellett két eszpresszó kávét elkészíteniük. Berki Viktória és Filkor Barbara munkáját bronzminősítéssel jutalmazták.