Gasztronómia

2025.04.19. 11:30

Húsvéti ízek, palóc hagyományok – újragondolt tradíciók a varsányi Rozmaring Étteremben (videóval)

A húsvét a palóc kultúrában is különleges alkalom. A varsányi Rozmaring Étterem pedig nemcsak ízekben, de hangulatban is visszahozza a régi idők ünnepét – modern tálalásban. Megnéztük, mivel készültek idén húsvét alkalmából a vendégeknek!

Húsvéti ízek, palóc hagyományok – újragondolt tradíciók a varsányi Rozmaring Étteremben (videóval)

A Rozmaring Étterem már napok óta húsvéti hangulatban várja vendégeit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Zimány Attila

A Varsány szívében található Rozmaring Étterem már napok óta húsvéti hangulatban várja a vendégeket. A tojásfával, kézműves nyuszikkal és tavaszi motívumokkal díszített étteremben nemcsak a szemnek, hanem a gyomornak is ünnep ez a hétvége. A húsvéti dekorációk minden asztalon megjelennek: kukoricacsuhéból készült díszek, nyuszis szalvéták és kézzel készült textilek teszik különlegessé az élményt.

A Rozmaring Étterem húsvéti díszítése – az asztalon pedig az egyik legkedveltebb étel, savanyú bableves füstölt csülökkel
A Rozmaring Étterem húsvéti díszítése – az asztalon pedig az egyik legkedveltebb étel, savanyú bableves füstölt csülökkel
Fotó: Zimány Attila / Forrás: Nool.hu  

Húsvéti hagyományok Varsányban – így készül a Rozmaring Étterem az ünnepekre

A Rozmaring Étterem ügyvezetője, Barczi Balázs szerint a húsvét különösen fontos időszak Varsányban. A helyi gasztronómiai kínálatban ilyenkor nem hiányozhatnak a hagyományos húsvéti fogások, mégis olyan menüvel készülnek, amelyet sokan otthon nem szívesen készítenének el: kaszinótojás, sonkatekercs, különféle majonézes saláták, hidegtálak és sültes tálak kerülnek a vendégek asztalára.

Minden családban van hagyományos sonka és főtt tojás, de nálunk inkább azt kínáljuk, aminek az elkészítésével otthon nem szívesen bajlódnak

 – mondta el Barczi Balázs. Hozzátette: – A vendégeink nagy része ma már elvitelre is kér menüt, a Covid után ez a forma is népszerű lett. Sokan vannak, akik a családi ünneplés mellé inkább tőlünk rendelik meg az ételeket. A Rozmaring Étterem nemcsak egy étkezési hely, hanem a helyi közösség gasztronómiai központja is: közétkeztetést és szociális étkeztetést is biztosítanak, így a faluban élők jelentős része ismerősként tér vissza hozzájuk. Az étterem ars poeticája a palóc hagyományok újragondolása: helyi ízek, korszerű konyhatechnológia és autentikus hangulat – mindez egy helyen.

Már a bejáratban húsvéti hangulat fogadja a betérő vendégeket
Fotó: Zimány Attila / Forrás: Nool.hu

Húsvéti hangulatban, palócos ízekkel

A húsvéti hétvégére minden asztal foglalt már a Rozmaring Étteremben. Bár tegnap, azaz nagypénteken és húsvéthétfőn zárva tartanak, szombaton és vasárnap teljes házzal üzemelnek. A vendégek számára elérhetőek a klasszikus fogások mellett kreatív tálalású, tradicionális ételek is – például lencsesaláta, töltött tojás és különféle húsos hidegtálak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában