2025.04.21. 12:50
Megvan a csodaszer a húsvéti másnaposság ellen! A nógrádi szakember elárulta!
Azt a „bölcsességet” sokan megfogadják, hogy mielőtt szeszes italhoz nyúlnának, esznek előtte valamit, mondván, hogy az majd felszívja az alkoholt. Bizonyított tény, hogy vannak ételek, amelyek hasznosak lehetnek ilyenkor, azonban azt kevesen tudják, hogy az alkoholt teljes mértékben semlegesíteni nem lehet.
Gyakran találkozhatunk azzal a jó tanáccsal, hogy ha alkoholt fogyasztanánk, akkor mindenképpen együnk előtte – nem mellesleg közben, vagy utána is – valamit, hogy az felszívja az alkoholt. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mit fogyasztunk, ugyanis van egy csomó étel és ital, amit a szakértők szerint javasolt elkerülni, mivel ezek az ételek túl sósak, finomított szénhidrátokat tartalmaznak, vagy éppen serkentik a gyomorsav-termelődést, és csak rontanak a helyzeten.

Fotó: Hegedűs Márk / Forrás: Nool
Ezeket az ételeket kerüljük el, ha alkoholt iszunk
Mint írta a Pénzcentrum, fontos tudni, hogy sok olyan étel és ital van, amik alkoholfogyasztás esetén irritálhatják a gyomrot, puffadást okozhatnak, ronthatnak az émelygésen, túlzott gyomorsav termelődést válthatnak ki, valamint a vérnyomás is ingadozhat miattuk.
Kerülendő ételek és italok:
- túl fűszeres, csípős ételek
- sózott rágcsálnivalók, mint a chips, sós ropi, perec, kekszek, mogyoró stb.
- finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, tészták
- cukros ételek, italok: desszertek, üdítők, alapvetően a szénsavas üdítők, csokoládék
- koffein
A leghasznosabb tanács, hogy elsősorban a hidratáltságra figyeljünk oda, hogy elkerüljük az alkohol okozta kellemetlen tüneteket, majd arra, hogy mit együnk.
Nincs azaz étel, ami semlegesítené az alkoholt
– Én természetgyógyászként nagyon alkohol ellenes vagyok. Úgy gondolom, hogy nem kell alkoholt inni ahhoz, hogy az ember jól érezhesse magát, de sajnos ez nagyon beivódott a kultúránkba. Főleg az ünnepekkor és most húsvétkor is jellemző az, hogy vendégségben engedünk a csábításnak és túl ételt eszünk vagy túl sok alkoholt iszunk, teljesen feleslegesen. Csak a májunknak és az emésztőrendszerünknek ártunk ezáltal – magyarázta Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász. – Szerintem fontos ilyenkor is az önmérséklet, és hogy felelősségteljesek legyünk, végtére is a volán mögé csak nem fog beülni senki, aki szeszes italt fogyasztott.
Hangsúlyozta: erős tévhit, hogy bármilyen étel semlegesítheti az alkoholt és rögtön ki is ürül a szervezetünkből. Ez ugyanis nem így működik, hiszen az ital mindenképpen a véráramba kerül először, amit pedig a májnak kell feldolgoznia, de ehhez idő kell, nem egyik pillanatról a másikra fog kitisztulni a testünk.
– Olyan nincs, hogy egy étel gyorsan semlegesíti az alkoholt és mehetünk is vezetni egy tíz perc múlt, mert nem fog értéket kimutatni a szonda. Az viszont igaz, hogy vannak kaják, amik a felszívódást segítik elő, viszont a májunknak akkor is időre van szüksége. Semmiféleképpen ne fogyasszunk édes dolgokat és finomított szénhidrátot, hanem inkább részesítsük előnyben a zsírosabb ételeket, a húsokat, a zöldségeket, gyümölcsöket – különösen a banánt – tanácsolta Kovács Hetti.
Plusz tippként kiemelte, minden egyes ital után egy nagy pohár víz is nagy segítség tud lenni a szervezetünk tisztulásában. Másnaposság és rosszullét esetén pedig a gyógyteák válhatnak be a legjobban, például a máriatövis és a csalántea.