2025.03.26. 06:55
Nagyot álmodott! Még a franciák is megirigyelnék a nógrádi cukrász édességeit – videóval
Régebben az volt az álma Rozgonyi Fruzsina nógrádi cukrásznak, hogy a Mátrakapu Fogadót cukrászdává alakítsa és ismét felvirágoztassa az egykori vendéglőhelyet a 21-esnél, azonban ez sajnos nem valósult meg. Arról a vágyáról viszont nem tett le, hogy sütemény- és torta-különlegességeket készítsen, ezért saját desszertműhelyet nyitott Salgótarjánban.
Ínycsiklandó desszertek csábítják az édesszájúakat Salgótarjánban: macaron, madeleine, mousse torta és egyéb torta-különlegességek is készülnek egy desszertműhelyben, amely mindössze nemrég nyitotta meg kapuit, de már rendkívül felkapottá vált a vendégek körében. Rozgonyi Fruzsina, a műhely tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, minden álma az volt, hogy ebben a szakmában dolgozzon, most pedig végre megadatott számára.

Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu
A Cserhát Vendéglőben akart torta-különlegességeket készíteni
– 2016-ban végeztem cukrászként, de az életem akkori szakaszában nem jött össze, hogy cukrászként dolgozzak. Viszont az utóbbi három évben lehetőségem nyílt arra, hogy újra beleszeressek ebbe a szakmába, több szakembertől tanulhattam új technikákat, amelyeket most a desszertműhelyemben szeretnék kamatoztatni és megosztani a nógrádiakkal – mondta a fiatal cukrász hölgy, akit többek között Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja tanított.
– Régebben arról álmodtam, hogy a 21-es főút melletti Cserhát Vendéglő lesz az én cukrászdám szíve és ott fogok megannyi sütemény- és torta-különlegességet készíteni, de mivel sajnos még nem nyertem lottót, ezért ez egy jövőbeli álom marad.
Úgy volt vele, hogy először kicsiben kezdi el az építkezést, így hozta létre nemrégiben a Rora Desszertműhelyet, amely a kislánya, Auróra becenevét kapta.

Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu
Ezt a mousse tortát a franciák is megirigyelnék
Fruzsina kifejtette: őt nem igazán vonzza a hagyományos sütemények világa, hanem inkább a modern cukrászat felé hajlik az érdeklődése. Két terület van, ami a szívéhez közel áll, az egyik a francia irányvonal, a másik pedig a modellezés, amelyben határtalan lehetőséget lát.
– Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha ezt a két területet ötvözném? Mi lenne, ha a mousse tortákra egyedi, személyre szabott figurák kerülnének, és annak hűen lennének feldíszítve a torták? Így ezek a sütemények nem csak ízvilágukban, hanem megjelenésükben is különlegesek lesznek. Én ezt a kevert irányvonalat képviselem – emelte ki a 26 éves cukrász, aki látogatásunk alkalmával elkészített egy mousse tortát is, amely mandulás piskóta alap, eperzselé réteg és lágy epres mousse ötvözete volt. Mindezt egy fényes tükörglazúr ölelt körbe.
Mint mondta, a színek a párizsi tavaszt, húsvétot idézik, a díszítés pedig egy kis eleganciát csempész a kompozícióba: az arany Eiffel-torony, a vibráló tojás alakú macaronok és liofilizált füge.
Még kenyér is kapható
A salgótarjáni desszertműhely széles kínálattal rendelkezik, ugyanis legalább
- hatféle mousse torta,
- hatféle macaron – melyekből macaron torta is készülhet –,
- háromféle madeleine sütemény és
- ötféle torta közül válogathatnak a vendégek.
Ezek tej-, glutén-, cukor-, laktóz- és kazeinmentes változatban is elérhetőek. Mindemellett pedig hosszú érlelésű francia, paraszt és kovászos kenyér is előrendelhető.
– Ezek a kenyerek ipari élesztőmentesek, vagyis természetes fermentációval készülnek, hogy könnyebben emészthetőek legyenek, ebben pedig az alacsony gluténtartalmuk is segít még. Illetve bio lisztből csinálom őket anyósommal, Kovács Hetti természetgyógyásszal, akinek már több éves tapasztalata van a hosszú érlelésű kenyerek sütésében. Tőle tanultam mindent ezen a téren – magyarázta Rozgonyi Fruzsina.
A nógrádi cukrász egyébként idén első alkalommal fog részt venni a május 10-én megrendezésre kerülő Palotási Tortafesztiválon, amelynek versenyére egy két emeletes mousse tortával fog benevezni.