2025.03.22. 19:52
Minden férfi erről álmodik: ebben a nógrádi faluban nők főzik a pálinkát – videóval
Alma, körte, szilva, barack. Vannak, akik lekvárt készítenek ezekből a gyümölcsökből, míg mások inkább pálinka formájában fogyasztják szívesen azokat. A sóshartyáni szeszfőzdében lassan véget ér a szezon, annak vezetője, Simonné Sándor Tünde anyósától vette át a nem túl nőies tevékenységet.
Régen, még nagyszüleink idején elképzelhetetlen volt, hogy a gyümölcs a fán maradjon. Nagymamáink lekvárt, míg a nagypapák cefrét készítették abból. A pálinka, ami hazánkban eredetvédett gyümölcspárlat, ismét visszajön a divatba, már a fiatalok is előszeretettel főzetik a nedűt. Például a sóshartyáni szeszfőzdében, ahol bizony egy hölgy kezeli az üstöket.

Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu
Pálinka: a minőség fontosabb a mennyiségnél
– Sokan meglepődnek azon, hogy nőként ez a foglalkozásom. Nincsenek sokan ebben a szakmában, tudomásom szerint Nógrád megyében összesen hárman dolgozunk ezen a területen – meséli Simonné Sándor Tünde, aki nem maga választotta ezt az utat, megörökölte azt. – Sóshartyánban mindig is nők főzték a pálinkát, itt ez volt a megszokott. Én az anyósomtól vettem át a munkát, amikor megbetegedett. Aztán maradtam, már több mint tíz éve ezzel foglalkozok.
Mint mondta, ez idő alatt beletanult ebbe a mesterségbe, folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat. Természetesen előfordult, hogy egy-két hibát vétett az elmúlt években, de abból is tanult.
A legfontosabb, amit mindig szem előtt tartok: a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél. Ezt napjainkban egyre inkább belátják azok is, akik pálinkát főzetnek
– fogalmaz. – Főleg a környékből vannak megrendelések, de Rimócról, Litkéről, a megye más részeiről is volt már ügyfél. Egymásnak ajánlják az emberek azt a szeszfőzdét, ahol elégedettek az eredménnyel.
Alma, körte, szilva, szőlő – Nógrádban ez a jellemző
A pálinkafőzés szezonja lassan véget ér. Augusztusban kezdődik majd újra a korai gyümölcsökkel, a szilvával, majd az alma, körte, szőlő következik. Ha jó a termés és sok a gyümölcs, akár áprilisig, májusig is van dolguk a főzdéknek. A legnagyobb hajtás karácsony környékén van, mindenki szeretné, ha ünnepekre kifőne az új pálinka.
Nógrádban jellemzően almából, körtéből, szilvából, szőlőből főzetnek, ezek a gyümölcsök a leginkább jellemzőek erre a vidékre. Emellett a sárgabarackot és a ribizlit is szeretik az emberek, de azt már vásárolt alapanyagból készítik.
Régen a vegyes, napjainkban a tiszta a nyerő
– Egy-egy szezont nagyban befolyásol az időjárás. A baracknak például nem kedveznek a korai fagyok, amik az előző napokban voltak. A hosszú, forró, aszályos nyarak, a kevés eső miatt kevesebb a gyümölcsök létartalma, ez érezhető a pálinka mennyiségében és minőségében is – teszi hozzá Tünde.
Mint mondta, míg régen vegyesen került a cefrébe mindenféle gyümölcs, ami megtermett, napjainkban már – főleg akik vásárolják az alapanyagot – nem keverik azokat. Ismét kezd divatba jönni a pálinka főzetés a fiatalok körében, de főleg a tiszta szilvát, barackot, körtét részesítik előnyben.
Mi a jó cefre titka?
Tünde azt is elárulta, mi a jó cefre titka. Nagyon fontos, hogy csak érett, egészséges gyümölcs kerüljön bele. A sérült, hibás darabokat nem kell összeszedni. Érdemes megmosni az alapanyagot, ellenkező esetben baktériumok kerülnek a hordóba. Jó, ha ledaráljuk a gyümölcsöt, abba ne kerüljön cukor. A legjobb, ha semmi mást nem adunk a cefréhez, bár van aki a csonthéjasokhoz pektinbontót adagol, ami kihozza a gyümölcs aromáját.
– A cefre szeszfokától függ, hogy mennyi pálinka lesz belőle. A 400 literes üstből, ha jó minőségű gyümölcs kerül bele, általában 40-50 liter szilvapálinka fő le. Almából ennél kevesebb 23-30 liter, szőlőből viszont több várható – ismertette Simonné Sándor Tünde.
Így készül a pálinka a sóshartyáni szeszfőzdében
Fotók: Vendel LajosNógrádikum a borzag pálinka
Az is előfordul, hogy különleges gyümölcsökből főzetnek pálinkát. Tünde találkozott már narancsból, banánból, mandarinból készített cefrével is, sőt sütőtökből is főzött már. Vannak, akik a térségünkben a Nógrádikum címet viselő borzag pálinkát főzetik.
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pálinkafőzés hagyománya kezd visszatérni, egyre több fiatal szeretne saját pálinkát. De ők már nem szedik össze a gyümölcsöt, hanem vásárolják azt. Régen összejött a koma, a sógor, segítettek egymásnak. Ma már mindenki rohan, nincs idő semmire – vonja le a tapasztalatokat Tünde, a Mátra Pálinka Kft. sóshartyáni főzdéjének vezetője, aki azt is hozzáteszi: – A jó pálinka azonban sosem megy ki a divatból!