2025.03.20. 12:28
Ezért lett Horváth Rozi a fűszerek királynője! Itt egy örök recept!
Nincs olyan konyha, ahol ne lenne ismert e név. Horváth Rozi fűszerei évtizedek óta ízesítik a hagyományos magyar ételeket, de különleges keverékeit is háziasszonyok ezrei vetik be nap mint nap. Ki állt e meghatározó márka mögött? Összegyűjtöttünk mindent, amit a fűszerek királynőjéről tudunk.
Horváth Rozi, eredeti nevén Drozgyik Ilona, 1939-ben született Tolmácson. Fiatalon divattervezőnek készült, de végül porcelánfestőként, majd műszaki rajzolóként dolgozott a MÁV-nál. Az egzotikus fűszerek iránti érdeklődése akkor kezdődött, amikor férjével Algériában éltek a hatvanas években. Ott megismerte a francia konyhát és a különleges fűszereket, amelyeket hazatérésük után a saját konyhájában kezdett el használni – foglalta össze a mindenmegette.hu.

Forrás: FACEBOOK
Szerencse, hogy volt egy előző vőlegényem, de ahhoz nem mentem férjhez, pedig nagy szerelem volt ifjú koromban. Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész.
Horváth Rozi életrajza: hogyan lett a hobbiból ismert márka?
1985-ben egy véletlen esemény – amikor egy barátjuk látogatása során leszakadt a fűszerpolc – vezette arra, hogy fűszerkeverékek készítésével foglalkozzon. Fél év alatt hétféle keveréket állított össze, ami a későbbi márka alapját jelentette. A Horváth Rozi márka 1993-ban született meg, nevét férje vezetékneve és édesanyja keresztneve után kapta. A sikerhez vezető út hosszú és kitartó munka eredménye volt, amelyet szakácskönyvek és tévéműsorok – például a Receptklub – is támogattak.
Horváth Rozi 2002-ben vonult nyugdíjba, de továbbra is aktívan kísérletezett és könyvírással foglalkozott, majd 2025. március 18-án, 86 éves korában hunyt el, melyről hírportálunk is beszámolt.
Horváth Rozi egyik receptje
Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
10 dkg füstölt kolbász
30 dkg vegyes erdei gomba
1 fej hagyma
1 l húsleves
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész
1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt
1 ág friss kakukkfű
2 darab zsályalevél
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál zsír
1 késhegynyi só
Elkészítése:
A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát.
Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára.
Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.
Mint arról beszámoltunk, ellátogattunk a napokban elhunyt Horváth Rozi szülőfalujába, Tolmácsra. Megható, ahogyan a nógrádiak emlékeznek a szakácsnőre.
Ezeket is ajánljuk: