2025.03.01. 16:55
ÖsszeRÖFFentek a nógrádi faluban! Roskadoztak az asztalok a disznóságoktól – fotókkal, videóval
Március első hétvégéjén sokan keltek korán Mátramindszenten. Még csak épp, hogy felkelt a nap, a munka, azaz a disznó feldolgozása már javában folyt, majd az összeRÖFFenés délután igazi közösségi gasztronómiai élménnyé fejlődött.
Talán még a kakas sem kukorékolta el magát, amikor a résztvevők már nekiláttak a II. Mátramindszenti ÖsszeRÖFFenés legmunkásabb részének a helyi polgármesteri hivatal udvarán. A – szabályoknak megfelelően – a helyszínen a leszúrt sertés pörzsölése és tisztítása után a megjelentek serényen fogtak hozzá a disznó feldolgozásához.

Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu
Többen is csatlakoztak a disznó feldolgozásához
Horváth János, a község polgármestere érdeklődésünkre megosztotta velünk: azért döntöttek úgy, hogy Mátramindszenten is felidézik a disznótor régi hagyományát, hogy a fiatalok is megismerjék az állat feldolgozásának módját. Hozzátette: a közös munka jó alkalom a közösség összekovácsolásra is.
Disznótoros Mátramindszenten
Fotók: Hüvösi CsabaKérdésünkre a településvezető elárulta, hogy idén úgy 20-25 körül alakult azoknak a száma, akik csatlakoztak reggelről a munkához, majd részt vettek a sütés-főzésben. Az elkészült disznótoros finomságok, így például tepertő, abárolt szalonna, hurka és kolbász délután mind egy szálig az asztalokra kerültek. Végül egy jó hangulatú közös ebéd zárta a programot, amely „összeröffenésre” természetesen hivatalos volt a falu apraja-nagyja.
A közelmúltban Szendehelyen és Bokor településen is felelevenítették a disznótor hagyományát, méghozzá sváb szokások szerint.
Nemrégiben Csesztvén is disznót vágtak, megannyi finomságot készítettek.