Disznótor

2025.03.01. 16:55

ÖsszeRÖFFentek a nógrádi faluban! Roskadoztak az asztalok a disznóságoktól – fotókkal, videóval

Március első hétvégéjén sokan keltek korán Mátramindszenten. Még csak épp, hogy felkelt a nap, a munka, azaz a disznó feldolgozása már javában folyt, majd az összeRÖFFenés délután igazi közösségi gasztronómiai élménnyé fejlődött.

Talán még a kakas sem kukorékolta el magát, amikor a résztvevők már nekiláttak a II. Mátramindszenti ÖsszeRÖFFenés legmunkásabb részének a helyi polgármesteri hivatal udvarán. A – szabályoknak megfelelően – a helyszínen a leszúrt sertés pörzsölése és tisztítása után a megjelentek serényen fogtak hozzá a disznó feldolgozásához.

disznó,disznótor, II. Mátramindszenti ÖsszeRÖFFenés
Pörzsölés és tisztítás. Így indult a disznó feldolgozása Mátramindszenten is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool.hu

Többen is csatlakoztak a disznó feldolgozásához

Horváth János, a község polgármestere érdeklődésünkre megosztotta velünk: azért döntöttek úgy, hogy Mátramindszenten is felidézik a disznótor régi hagyományát, hogy a fiatalok is megismerjék az állat feldolgozásának módját. Hozzátette: a közös munka jó alkalom a közösség összekovácsolásra is.

Kérdésünkre a településvezető elárulta, hogy idén úgy 20-25 körül alakult azoknak a száma, akik csatlakoztak reggelről a munkához, majd részt vettek a sütés-főzésben. Az elkészült disznótoros finomságok, így például tepertő, abárolt szalonna, hurka és kolbász délután mind egy szálig az asztalokra kerültek. Végül egy jó hangulatú közös ebéd zárta a programot, amely „összeröffenésre” természetesen hivatalos volt a falu apraja-nagyja.

A közelmúltban Szendehelyen és Bokor településen is felelevenítették a disznótor hagyományát, méghozzá sváb szokások szerint.

Nemrégiben Csesztvén is disznót vágtak, megannyi finomságot készítettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában