2025.02.20. 16:51
Megosztó kukacoskodás – íme, a nógrádiak véleménye
Amit eszel, azzá leszel… tartja a mondás. Könnyű dolgunk van, ha csak az elkészült terméket vesszük alapul, de vajon mennyire figyelünk oda arra, hogy az adott élelmiszer milyen hozzávalókat tartalmaz? Tudjuk-e, hogy mit takarnak pontosan az „E” betűk és az utána következő számok kombinációja az összetevők listáján, és mit szólnánk hozzá, ha azt látnánk a felsorolásban, hogy lisztkukac-por?
Nemrég arról olvastam, hogy az Európai Unió illetékes tanácsának döntése szerint megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a lisztkukacból készült őrlemény, így előfordulhat, hogy előbb-utóbb olyan élelmiszerre akadunk a boltok polcain, amelynek összetevői között szerepel az ilyen fajta rovarliszt. Megvallom őszintén, a témára felkaptam a fejem, és gyorsan körbekérdeztem az ismerőseimet, hogy mit szólnak mindehhez?

Forrás: MW Archív
Közvélemény-kutatás lisztkukac témában
Az improvizált „közvélemény-kutatásom” színes eredményt mutatott. Voltak, akik teljesen kiakadtak, mondván, hogy még attól is kirázza őket a hideg, ha egy rovar körülöttük repked. Egyenesen undorítónak tartják az egész felvetést, azt pedig kizártnak, hogy rovarlisztet tartalmazó élelmiszert fogyasszanak. A másik „oldal” nem volt ennyire elutasító, sőt, olyan tényekre is felhívták a figyelmemet, amelyre a hír miatti első döbbenetemben nem is gondoltam.
Legalább természetes
Ezen álláspontok szerint például a lisztkukacból készített por legalább természetes összetevő, nem úgymint más hozzávalók, amelyeket sok esetben a címkén az „E” betűt követő számok jeleznek, és ember legyen a talpán, aki pontosan tudja, hogy mi is az. A felvetés meggyőzött, és arra jutottam, hogy én sem kukacoskodom tovább: igaz, ami igaz, akármennyire is szokatlan, lehet szívesebben veszem, ha az ételem tücsköt-bogarat tartalmaz, minthogy különböző kémiai nevekre hallgató emulgeálószerekkel vagy lisztjavítószerekkel legyen tele.
