Nool.hu videó

2025.01.04. 14:18

Sült vérre hurkát! Megadták a módját a disznótornak Csesztvén – fotókkal, videóval

Csesztve önkormányzata immár harmadik alkalommal rendezett hagyományos disznótort szombaton, a művelődési ház melletti területen. A közösségépítő és hagyományőrző falusi disznóvágáson több disznótoros ételt is elkészítettek.

Egykoron a falusi élet elengedhetetlen része volt a téli tor, manapság azonban már a falvakban is egyre kevesebben tartanak sertést a háztájiban. Így Nógrád vármegyében is egyre inkább eltűnőben van a disznóvágás hagyománya. Csesztvén viszont továbbra is szeretnék megőrizni ezt a tradíciót és átadni a következő generációknak, így szombaton immár harmadik alkalommal rendezték meg a falusi disznóvágást a művelődési ház melletti területen.

disznóvágás
Felelevenítették Csesztvén a falusi disznóvágás hagyományait
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Kalmár Attila, Csesztve polgármestere portálunknak elmondta, hogy a sertést ezúttal is egy helyi vállalkozó ajánlotta fel a rendezvényükhöz, amelyet közösségépítő és hagyományőrző céllal, a helyi identitást erősítve rendeztek meg. 

– Szeretnénk az itt élő fiatalokat jobban bevonni a közösségi életbe és átadni nekik a disznótor hagyományát. Sok fiatal, illetve családok és nagyszülők is visszajeleztek, hogy elhozzák a gyermekeiket és az unokáikat a falusi disznóvágásra, aminek nagyon örültünk – mondta a polgármester. 

Hozzátette: – Emellett nagyon szeretném, ha a falusi disznóvágás igazi tradícióvá válna a községben és minél többen vennének rajta részt. Célunk, hogy a rendezvényen a helyiek a szürke hétköznapokból ki tudjanak kapcsolódni, feltöltődjenek és jól érezzék magukat a közösségben.

Jó hangulatban telt a falusi disznóvágás 

A falusi disznóvágáshoz már pénteken előkészültek a résztvevők. Aztán szombaton a hajnali óráktól kezdve folyamatosan érkeztek a helyiek a művelődési ház melletti területre, hogy segédkezzenek a disznóvágáson. A disznó megérkezése után nekiláttak a sertés pörzsölésének, megtisztításának, aztán indulhatott is a feldolgozás. A nagy sürgés-forgás közepette elég gyorsan disznótori hangulat kerekedett. Végül a résztvevők hozzáláttak a hagyományos disznótoros ételek elkészítéséhez. Mint megtudtuk, ebédre toros leves, sült hús tepsis burgonyával, valamint toros káposzta készült. Az esti vacsorán pedig hurkával és kásával kedveskednek majd az érdeklődőknek. 

Az eseményt végül pótszilveszter jellegű mulatsággal zárják. A falusi disznóvágást, a megkezdett hagyományt folytatva jövőre is szeretnék majd megrendezni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában